Vytisknout tuto stránku
po., 11. březen 2019 11:58

POZVÁNKA: Výstava o animaci doputovala do Prahy

logo Pixar logo Pixar Zdroj: slashfilm.com
P. Sherman, 42, Balabay, Sydney. Adresa, kterou si pamatuje snad každý. Pochází ze slavného filmu Hledá se Nemo. Kdo vyrostl na animácích, ten si bude pamatovat i další filmy z dílny známého studia. Auta, Příšerky s.r.o., Toy story, Úžasňákovi nebo Rattatoui, to vše má na svědomí filmové studio Pixar. Pokud by stále někdo tápal, ať si vzpomene si na jejich logo. Nápis Pixar a skákající lampa, která ušlape písmenko I. Takto známé filmy jsou často oblíbené, a ti, kteří na nich vyrostli, nebo to jsou jejich oblíbené filmy, mohou slavit. Mají výstavu v Praze, která se koná od 15. února do 25.května. Výstava Pixar – 30 let animace se koná v Praze, konkrétně na Výstavišti Holešovice. 

V Křižíkově pavilonu E se promítají příběhy postav, a také se návštěvníci dozvědí, jak to vypadá, když se tvoří animovaný film. Jaká dřina, úsilí a dril stojí za tím velkolepým momentem, než divák usedne do křesla kina nebo za televizní obrazovky. Přesněji vše, co stojí za těmi několika minutami filmu.

Vývoj charakterů populárních postav a originální skici začátků, nebo i historie a současnost studia. Na to vše organizátoři lákají. Příležitost nahlédnout pod pokličku těm nejlepším animátorům světa se nenaskytne každý den.  

„V rámci interaktivní části výstavy nabídneme pohled na principy animovaného filmu. Návštěvníkům hravým způsobem vizualizujeme a zprostředkujeme principy animace, seznámíme například s pravidly barevnosti filmů, ale i s nadsázkou, kterou animátoři vkládají do postav pomocí proporcí, emocí a pohybu," říká jedna z producentek výstavy Markéta Matoušková.

Výstava ve světě

 Výstava je putovní, viděly ji už miliony návštěvníků po celém světě. V České republice ji uvedla pro zvědavé očka fanoušků společnost Art Movement. Ta už má na svém kontě další známé výstavy, jako „Tim Burton a jeho svět” nebo “David Cronenberg: Evolution”. 

Začátky studia

Za vznikem významného studia Pixar stojí Lucas film. V roce 1979 George Lucas pověřuje Eda Catmulla digitálním světem videa a zvuku. Pak se k němu přidává animátor John Lasseter, a společně uvádí na svět první počítačem animovaný film André a včela. V počátcích vydával Pixar krátké filmy pod záštitou Lucas film, ale v roce 1986 se Pixar osamostatnil, a to díky Stevenu Jobsovi, který společnost odkoupil. První celovečerní film byl Toy story, a ač se to nezdá, objevil se na plátně už v roce 1995.

Zobrazeno 1994 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2019 10:40
Hana Vítková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste