Vytisknout tuto stránku
po., 11. březen 2019 20:16

Vítkovice na úvod předkola přetlačily Spartu a vedou v sérii

Radoslav Tybor slavící vítězný gól Radoslav Tybor slavící vítězný gól Zdroj: facebook.com/hcvitkovice Foto: Petr Kotala
Ostrava – Vítkovice se dnes střetly se Spartou v OSTRAVAR ARÉNĚ v 1. předkole play-off. Po těsném výsledku 2:1 tak získaly první bod v sérii.

 První třetina začala opatrně a aktivnější v ní byli hosté, kteří si během první třetiny dvakrát zkusili početní výhodu, ale gól dát nedokázali. Po najetí Dvořáka do Bartošáka nedokázaly první nabídnutou přesilovku využít ani Vítkovice. První třetina ukázala, jak bude celý zápas, potažmo celá série tradičních soupeřů vypadat. Spousta osobních soubojů, hitů i potyček.

Hned zkraje druhé třetiny shodili rukavice Jarůšek s Výtiskem, kterému se nelíbilo dobývání sparťana do brankoviště. Jarůšek na body sice zvítězil, ale po zápasnickém chvatu extraligového tvrďáka se stejně ocitl pod ním. Oba kohouti si odnesli trest 2+2+10 minut. Hra pokračovala v plném počtu hráčů. O první branku v zápase se postaral ve 31. minutě domácí Tomáš Guman. Nejprve zblokoval ránu v obranném pásmu, přebral puk, po pravé straně kluziště přebruslil Tomáše Klimka a tečovanou střelou o jeho hůl vstřelil první gól v letošním play-off. Vítkovický gól slavili společně s 5 739 fanoušky i vítkovické legendy Vladimír Vůjtek a David Moravec. Další legenda, v dresu Sparty, dělala na ledě co mohla. Dvaačtyřicetiletý Jaroslav Hlinka řídil sparťanské přesilovky, ale také blokoval střely. Na konci druhé třetiny byli vzájemně vyloučeni Dvořák a Schleiss.

V poslední periodě, ještě za stavu čtyři na čtyři, kličkoval na jedné straně Tybor, ale v rozhodující fázi mu puk vypíchl Zack Sill a z protiútoku pálil do Bartošáka Smejkal. Další sparťanskou šanci měl po vzájemném souboji s Výtiskem Jarůšek. Dokázal se prosadit přes domácího beka a vypálil na Bartošáka. Ten měl co dělat, aby odražený puk udržel pod svým betonem. Ve 46. minutě dostal trest domácí Mrázek za „osprchování“ Machovského. Touto nabídnutou přesilovkou už Sparta nepohrdla. Po necelé minutě v čase 46:47 tečoval před domácím brankářem osamocený Rousek Košťálkovu střelu a bylo vyrovnáno.

V duchu play-off pískali i rozhodčí a odpouštěli hráčům menší ale i větší prohřešky. Ten větší, který domácí hala velmi hlasitě ocenila, se odehrál v 50. minutě. Jeremy Blain mimo hru a před zraky rozhodčího Pavla Hodka podrazil Davida Květoně, který zajel do Matěje Machovského. Záběr na kostce nad ledem prokázal jasné podražení, ale hra pokračovala v pěti na obou stranách. Rozhodující branka padla v 55. minutě po akci „nedáš dostaneš“. Lukáš Pech z vlastního pásma našel na útočné modré čáře osamoceného Andreje Kudrnu, toho vychytal domácí gólman. Z vítkovického protiútoku střílel Roman, Machovský zasáhl, k odraženému puku se nejrychleji dostal Tybor a změnil stav na konečných 2:1 pro domácí. Zápas se ale nedohrával ve volném tempu, oba týmy měly své šance a oba si vybraly oddechový čas. V závěru sparťanského tlaku střílel z úhlu Bukarts, jeho střelu zablokoval Lev, a poté dostal šest vteřin před koncem trest za zdržování hry. Sparta ale nabídnutou přesilovku využít nedokázala.

Zítra je na programu druhý zápas předkola opět od 17:00 hodin v Ostravě. Sparta bude chtít odčinit nelichotivou bilanci deseti prohraných zápasů v play-off sériích v řadě.

Stav série: HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Sparta Praha 1:0

Zobrazeno 1581 krát
Naposledy upraveno: po., 11. březen 2019 21:35
Tobiáš Rončka

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste