Vytisknout tuto stránku
út., 12. březen 2019 18:40

Spojené státy čelí žalobě od firmy Huawei

Telefon od společnosti Huawei Telefon od společnosti Huawei Zdroj: Pixabay.com
Texas - Čínská firma Huawei zažalovala ve čtvrtek 7. března vládu Spojených států u federálního soudu v Texasu. Nelíbí se jí zákaz používání výrobků Huawei pro zaměstnance ve federálních úřadech. Považuje ho za nelegální a proti obvinění, že technologie společnosti představují bezpečnostní hrozbu, chce bojovat. Spojené státy však trvají na svém. Zákaz vešel v platnost podpisem amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Největší výrobce telekomunikačních zařízení tvrdí, že část zákona o národní obraně porušuje ústavu Spojených států tím, že jednotlivce nebo skupiny odsoudí za trest bez soudu.

„Kongres USA opakovaně nedokázal poskytnout žádný důkaz, který by podpořil jeho omezení týkající se produktů Huawei,“ řekl předseda čínské firmy Huawei Guo Ping. „Tento zákaz je nejenom protiústavní, ale také omezuje firmu Huawei, aby se mohla zapojit do spravedlivé hospodářské soutěže, což navíc poškodí spotřebitele ve Spojených státech. Těšíme se na verdikt soudu a věříme, že to bude prospěšné jak pro Huawei, tak pro Američany,“ dodal.

Na firmu Huawei upozorňoval i Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost

Před používáním výrobků od čínského giganta varoval i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). V prosinci vydal prohlášení, kde zmiňuje hrozbu v oblasti kybernetické bezpečnosti, tedy v používání softwaru i hardwaru od společností Huawei a ZTE. Firma odpověděla dopisem, kde požadovala prohlášení upravit nebo zrušit varování před jejími technologiemi.

Zobrazeno 1522 krát
Naposledy upraveno: st., 13. březen 2019 19:41
Veronika Capáková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste