Vytisknout tuto stránku
út., 12. březen 2019 21:13

Mistryní světa ve vytrvalostním závodě se stala Öbergová, Davidová křišťálový glóbus nezískala

Hanna Öbergová, mistryně světa ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů Hanna Öbergová, mistryně světa ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů Zdroj: Ivana Drobáňová
Östersund – Biatlonové mistrovství světa se přehouplo do druhé poloviny. Včera byl na programu vytrvalostní závod žen. Titul světové šampionky po bezchybném výkonu získala domácí biatlonistka Hanna Öbergová. Česká reprezentantka Markéta Davidová bojovala o celkové vítězství v disciplíně, křišťálový glóbus jí ale v posledním vytrvalostním závodě letošní sezóny uzmula Lizza Vitozziová.

Alfou a omegou úspěchu ve vytrvalostním závodě je především přesná střelba, což se potvrdilo i včera. Do první desítky se probojovaly pouze biatlonistky, které v závodě chybovaly nejvýše dvakrát, přičemž jedinou biatlonistkou se dvěma omyly byla osmá Dorothea Wiererová.

Domácí publikum po svém vynikajícím výkonu rozveselila Hanna Öbergová, úřadující olympijská vítězka této disciplíny. Švédka na střelnici ,,vybílila“ všech dvacet terčů, což jí v kombinaci s rychlým během vyneslo zlatou medaili. Stříbrnou medaili si na krk pověsila Lizza Vitozziová, která byla na střelnici rovněž bezchybná. Italka ale za Švédkou zaostala v běhu a do cíle si přivezla ztrátu 23,6 sekundy. Bronzová medaile putovala zásluhou Justine Braisazové do Francie. Francouzská biatlonistka sice běžela mnohem lépe než její soupeřky, ale na střelnici jednou zaváhala a musela se tak spokojit s třetí příčkou. Braisazová za Švédkou zaostala o 32,5 sekundy.

Česká stopa v závodě

I Česká republika měla své želízko v ohni, Markétě Davidové se ale závod nepovedl dle představ. Česká reprezentantka do závodu vstupovala s červeným číslem označujícím vedoucí závodnici disciplíny. Češka sice patřila tradičně na trati k nejrychlejším, ale zradila ji nepřesná střelba. Pěti chybami na střelnici si naději na dobrý výsledek a malý křišťálový glóbus odstřelila. Vítězkou vytrvalostních závodů se stala Italka Lizza Vitozziová, která zároveň kraluje i celkovému žebříčku Světového poháru.

„Jsem z toho zklamaná, lhala bych, kdybych řekla, že ne. Ale byla to zkušenost a doufám, že to bude lepší. Střelba mě dnes nepodržela. Snažila jsem se, ale asi toho kolem mě bylo tolik, že to nešlo úplně vytěsnit. Myslím, že jsem byla více nervozní než normálně. Nějak jsem se toho fakt bála a ještě ta střelnice tady se mi nelíbí, takže jsem s tím bojovala. Nemyslím, že by mi foukalo, spíše ten vítr je takový, že se točí, takže člověk musí být ostražitý, jestli cvakat nebo ne. Myslím, že to byly mé chyby,“ okomentovala svůj výkon pro Český biatlon Markéta Davidová.

Nejlepší Češkou v závodě byla nejzkušenější biatlonistka týmu Veronika Vítková. Vítková na trati chybovala jen jednou a umístila se na 13. pozici, čímž se kvalifikovala do závodu s hromadným startem, který je na programu v neděli.

Zobrazeno 1322 krát
Naposledy upraveno: st., 13. březen 2019 08:05
Sabina Šťástková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste