Vytisknout tuto stránku
st., 13. březen 2019 23:47

Liverpool poprvé porazil Bayern na jeho hřišti a slaví postup do čtvrtfinále Ligy mistrů

Liverpool slaví postup do čtvrtfinále LM Liverpool slaví postup do čtvrtfinále LM Zdroj: Facebooková stránka FC Liverpool
Mnichov — Středeční devátá hodina přinesla další dva zápasy nejprestižnější fotbalové soutěže světa Ligy mistrů. Jedním z nich byl i souboj německého šampiona s anglickým nájezdníkem z Liverpoolu. Takový zápas nemohl nechat chladným jediného fotbalové fanouška. Po včerejším galapředstavení Cristiana Ronalda v zápase mezi Juventusem a Atléticem se fotbalová veřejnost nemohla dočkat dalšího utkání gigantů. Pro českého diváka mohlo být zajímavé sledovat Hendersona a Alexandra-Arnolda, kteří jsou v nominaci anglické reprezentace pro kvalifikační utkání na Euro 2020 proti českému národnímu týmu. 

Bayern Mnichov uhrál na hřišti soupeře bezbrankovou remízu a na domácím stadionu chtěl potvrdit, že v prvních kolech vyřazovacích bojů Ligy mistrů se mu obzvláště proti anglickým týmům velmi daří. Zato Liverpool přijel změnit jednu nelichotivou bilanci. Poprvé zvítězit na stadionu v Mnichově. 
 
Do odvety vběhly, oproti prvnímu zápasu v Anglii, pozměněné jedenáctky. Oba trenéři udělali celkem čtyři změny. Kouč domácích Niko Kovač se musel obejít bez vykartovaného beka Kimmicha, kterého nahradil Rafinha a jen na střídačku posadil francouzského křídelníka Comana. Místo něj nechal hrát zkušeného záložníka Ribéryho. Oproti tomu německý šéf liverpoolské střídačky Jürgen Klopp si na jedné pozici výrazně polepšil. Na stopera se mohl vrátit základní stavební kámen liverpoolské sestavy Van Dijk a místo Keity vsadil na osvědčeného bojovníka ve středu pole Milnera. 
 
Zápas nabral od počátku svižného tempa a balónem na kopačkách disponovali hlavně domácí hráči Mnichova. K šanci ani vápnu se ale moc nedostávali. K první příležitosti se dostal Bayern v 9. minutě. Zatímco byl již několik minut ošetřován středopolař a kapitán Henderson, dostal se k míči za hranicí vápna Thiago a střílel těsně nad. O minutu později se zraněný Angličan vracel do hry a v průběhu jeho návratu se ve vápně dostával do obrovské šance mnichovský střelec Lewandowski. V souboji tělo na tělo s Van Dijkem upadl a o možnost zakončení se připravil. O pár minut poté přišli Reds o kapitána. Henderson jasně naznačil, že musí kvůli zranění vystřídat a jeho místo převzal Fabinho, který první zápas odběhal na stoperské pozici. Liverpool se dlouho nemohl dostat k žádné kloudné akci. První ohrožení branky domácích zapříčinil ve 25. minutě Firmino střelou kolem pravé tyče. Hned po další minutě hry se měnilo skóre. Van Dijk poslal z vlastní poloviny dlouhý nákop až na hranici vápna. Míč doběhl Mané, udržel Rafinhu na zádech, obtočil se kolem vysoko vyběhlého Neura a chytře zakončil mezi obránci, kteří zaskakovali v bráně za svého gólmana. 
 
Bayern musel začít hrát, pokud chtěl pomýšlet na postup, potřeboval vsítit dvě branky. Ve 30. minutě hry si vypracoval první přímé ohrožení brány, kterou hlídal Alisson. Lewandowski se probíjel mezi bránícími hráči a v obklíčení vystřelil. Jeho pokus neměl dostatečnou razanci ani šanci k úspěchu. O dalších pět minut později měl dobrou možnost skórovat opět Liverpool, jenž nechtěl připustit tlak BayernuMané na levé straně hřiště vyslal do vápna Robertsona, ten se nerozpakoval a z úhlu tvrdě pálil na přední tyč. Neuer byl ovšem pozorný a vyrazil pokus na roh. Ve 39. minutě se Gnabry dostal tělem před Robertsona, který podcenil dráhu míče a německý rychlík vystřelil. Jeho nepovedená rána šla sice vedle, ale Lewandowski, který běžel k bráně společně s Gnabrym, by se do dorážky pravděpodobně dostal. Nakonec nemusel, těsně před ním si střelu německého útočníka srazil do vlastní sítě stoper MatipPoslední šance prvního poločasu byla završena gólem a poločas skončil nerozhodně se vstřelenou brankou na obou stranách.  
 
Ve druhém poločase se trefoval už jen jeden tým

První minuty druhého poločasu nabízely skutečně zajímavý fotbal nahoru a dolů. V 50. minutě šli Liverpoolští do rychlého brejku a zatímco se obrana pomalu rozestupovala, navedl si Salah balón na střed hřiště a vypálil. Bohužel pro něj zamířil přesně na Neura. S postupem času se hra uklidňovala, až se z ničeho nic dostal k centru Gnabry , vybídl Lewandowského a tomu chyběly jen centimetry k úspěšnému zakončení. Po šedesáté minutě se dostalo na Comana, který vystřídal Ribéryho. Zatímco se nudili brankáři, bavili se defenzivně ladění hráči. Matip i Thiago si za svoje zákroky vysloužili žluté karty. 
 
Přestože týmem, který za stavu 1:1 musel vstřelit branku, byl Bayern, druhým gólem se prezentovali hráči z Anglie. Po nepovedeném rohu Alexandra-Arnolda z levé strany se v 69. minutě dostali k dalšímu rohu, ale z druhé strany. Milner se podíval do vápna, uviděl Van Dijka, a pak ho bezchybně našel. Van Dijk využil své výšky a hlavou uklidil balón k levé tyči. Na světelné tabuli svítil stav 1:2. I nadále tlačili Reds, po dalším rohu se k hlavičce dostal Mané a nebezpečně vracel míč do chumlu hráčů. Tentokrát obrana Mnichova zareagovala na výbornou a situaci uklidnila. Bayern vystřídal, místo Martineze vběhl na hrací plochu Goretzka. Jenže to byla jediná změna, kterou bavorský klub udělal. V jeho herním stylu nedošlo k žádné proměně. I proto se do další šance hnal Salah. Jednoho hráče obešel, před druhým zasekl a už se dral do zakončení, když se za ním zjevil stoper Süle a střelu mu překazil.  
 
Poslední střídání Bayernu přišlo v 79. minutě,  Rodrigueze nahradil Sanches. Právě ten se v 83. minutě uvedl žlutou kartou. Mnichov jako by nechtěl vyrovnat a o minutu později přišel pověstný zasloužený trest. Salah na pravém křídle zpomalil, počkal na náběh Maného a nádherným centrem vybídl senegalského křídelníka ke skórovaní. Mané nezaváhal a stav 1:3 Liverpool definitivně uklidnil. Gól už na hřišti společně se spoluhráči slavil i Origi, který vystřídal za hrotového útočníka Firmina. Po čtvrtém gólu utkání se zápas již jen v klidu dohrával. Střetnutí víceméně ukončila klukovina levého obránce Robertsona. Jediný hráč, který měl dávat pozor na žlutou kartu, protože hrozil potenciální trest pro další zápas, byl právě mladý skotský talent. Přesto minutu před koncem zbytečně fauloval a o první zápas ve čtvrtfinále Ligy mistrů se sám připravil.  
 
Aktivní zápas s rychlým spádem dopadl lépe pro celek z Liverpoolu. Poprvé zvítězil v Allianz aréně a navýšil počet anglických týmů ve čtvrtfinále na neuvěřitelné čtyři účastníky. Los čtvrtfinálových dvojic je naplánován již na tento pátek. 

Bayern Mnichov – Liverpool 1:3
(39. Matip (vl.) - 26. Mané, 69. Van Dijk, 84. Mané)

Zobrazeno 1514 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. březen 2019 09:08
Ondřej Ridl

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste