Vytisknout tuto stránku
pá., 15. březen 2019 14:31

Automobilka Tesla se pochlubila novým SUV jménem Model Y

Nové SUV od Tesly Model Y Nové SUV od Tesly Model Y Zdroj: www.tesla.com
USA – Šéf automobilky Tesla Elon Musk odhalil v pátek 15. března v ranních hodinách našeho času na show v Los Angeles nové SUV s názvem Model Y. Nabídnout by mělo dojezd až 480 km na jedno nabití. Prostřednictvím nižší ceny a kompaktnějších rozměrů tak navazuje na Model 3 se kterým sdílí velké množství součástek. Dočkat bychom se ho měli už příští rok.

Nový přírůstek do stáje Tesly má být společně s Modelem 3 díky nižší ceně vstupenkou do světa elektromobilů pro širší populaci. Jako první se během příštího roku dočkáme verze s dlouhým dojezdem, a to hned ve třech různých provedeních. Na výběr bude mezi levnějším provedením, které bude mít poháněná pouze zadní kola, za cenu 47 tisíc dolarů (lehce přes 1 milion korun) nabídne dojezd až 480 km. Nebo dvěma dražšími modely s náhonem na všechna čtyři kola. Na úkor výkonu se však zkrátí jejích dojezd asi na 450 km. Maximální rychlost se posune až k 217 km/h pro levnější model a až na hranici 240 km/h u nejdražšího. Na rychlost 100km/h pak dosáhne jeden za 4,8 sekundy a druhý za 3,5 sekundy. S lepšími výkony ale poroste i cena, která bude až 60 tisíc dolarů (přes 1,3 milionu korun).

V roce 2021 pak přijde na trh varianta se standartním dojezdem, který bude činit 370 kilometrů za cenu 39 tisíc dolarů (necelých 890 tisíc korun). U všech variant si zájemci při objednávce budou moci své vozidlo přizpůsobit, kromě barvy interiéru, karoserie a kol si budou moci připlatit za autopilota či sedm sedaček místo standardních pěti. Po obtížných letech se zaváděním nové výroby a propouštěním zaměstnanců je pro automobilku budoucí úspěch Modelu Y klíčový.

Zobrazeno 1160 krát
Naposledy upraveno: so., 16. březen 2019 13:30
Jan Záveský

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste