Vytisknout tuto stránku
ne., 17. březen 2019 21:39

Facebook čelí dalšímu vyšetřování kvůli prodeji uživatelských dat velkým firmám

Majitel a generální ředitel firmy Facebook Mark Elliot Zuckerberg Majitel a generální ředitel firmy Facebook Mark Elliot Zuckerberg Zdroj: The New York Times
USA - Společnost Facebook čelí dalšímu vyšetřování. Příčinou je opět zneužívání uživatelských dat, a to konkrétně jejich prodej velkým technologickým firmám. Vyšetřování mají na starost federální prokurátoři v USA. Ve středu o tom informoval deník The New York Times.

 Vyšetřovatelé se zaměřili na smlouvy Facebooku a jiných nadnárodních technologických společností jako Amazon, Apple, Microsoft a další. Facebook jim měl údajně zpřístupňovat všechna uživatelská data, která měl k dispozici, včetně soukromých zpráv.

Mluvčí Facebooku se k situaci nevyjádřil přímo, ale sdělil, že firma bere tato obvinění vážně a spolupracuje s vyšetřovateli.

Není to poprvé, kdy Facebook čelí obvinění o zneužívání dat. Nejvýraznější z nich je skandál Cambridge Analytica. Tato firma, která tvořila kampaň pro Donalda Trumpa, od Facebooku neoprávněně obdržela data o zhruba 87 milionech uživatelů. Tehdy Facebook slíbil zvýšení kontroly přístupu k uživatelským datům.

„Je to velká ztráta důvěry a je mi opravdu líto, že se to stalo. Chránit data lidí je naše základní odpovědnost", uvedl zakladatel Facebooku a jeho generální ředitel Mark Zuckerberg k případu Cambridge Analytica. K současné situaci se zatím oficiálně nevyjádřil.

Už nyní Facebook vyšetřují americké úřady kvůli jiným prohřeškům a platí pokuty v řádech miliard dolarů. Právě díky tomu už většinu smluv o prodeji uživatelských dat zrušil. To ovšem na situaci nemá žádný vliv. Pokud úředníci pochybení odhalí, bude to pro Facebook další rána, která může vést ke snižování hodnoty akcií na veřejné burze.  

Zobrazeno 1350 krát
Naposledy upraveno: po., 18. březen 2019 08:35
Jonáš Krutil

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste