Vytisknout tuto stránku
po., 18. březen 2019 22:42

Kraj podpoří vystavení Slovanské epopeje v Moravském Krumlově

Centrální část Slovanské epopeje ve Veletržním paláci, Praha Centrální část Slovanské epopeje ve Veletržním paláci, Praha Zdroj: wikipedia.org
Jihomoravský kraj – Jihomoravští radní v pondělí 18. března doporučili krajskému zastupitelstvu ke schválení listinu, která má zajistit společný postup při přípravě a umístění Slovanské epopeje v obnovených prostorách renesančního zámku Moravský Krumlov.

Zajištění společného postupu při přípravě a umístění souboru dvaceti monumentálních pláten je účelem memoranda mezi Jihomoravským krajem, Ministerstvem kultury ČR a městem Moravský Krumlov. Podle názoru hejtmana Bohumila Šimka bude rytířský sál jižního křídla zámku Moravský Krumlov po upravení klimatických podmínek zcela jedinečným místem pro znovuvystavení Muchovy Slovanské epopeje.

„Pro mě jako pro hejtmana je samozřejmě velmi důležitá podpora cestovního ruchu v této části našeho regionu, ale jde také o důstojné prezentování Muchovy epopeje. Vytvoříme tak podmínky pro to, aby toto jedinečné dílo bylo přístupné široké veřejnosti nejen z České republiky, ale z celého světa. Na tom panuje shoda mezi účastníky memoranda, které je zároveň v souladu s platnými předpisy a požadavky Národního památkového ústavu. Jsme připraveni společně s městem a ministerstvem nalézt finální podobu realizace celého projektu, tedy včetně finančního zajištění úpravy klimatických podmínek daných prostor, v nichž bude Slovanská epopej vystavena. Jde o koordinaci jednotlivých aktivit,“  uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Slovanská epopej je cyklus dvaceti velkoformátových obrazů, kterým malíř Alfons Mucha shrnul dějiny slovanských národů. Cyklus vznikal v letech 1912–1926 v ateliéru na zámku Zbiroh na zakázku od Charlese R. Crana. Mucha jednotlivě dokončované obrazy v průběhu let postupně podmínečně předával městu Praze.

Zobrazeno 1468 krát
Naposledy upraveno: út., 19. březen 2019 10:19
Tereza Saláková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste