Vytisknout tuto stránku
út., 19. březen 2019 11:37

Ozbrojený muž postřílel návštěvníky mešity na Novém Zélandě

Brenton Tarrant Brenton Tarrant Zdroj: flickr.com
Nový Zéland – V pátek se v novozélandském městě Christchurch odehrál první teroristický útok na tomto území. Pachatel svůj čin vysílal živě na Facebooku. Zemřelo 49 lidí a dalších 48 obětí je v nemocnici.

Policie zadržela čtyři podezřelé, tři muže a jednu ženu. Útočníkovo jméno je Brenton Tarrant. Na svých sociálních sítích zveřejnil, že k činu ho vedly jeho protiimigrační názory. Ostatní tři osoby mu měly pomáhat, podrobnosti však zatím nejsou jasné.

Celá akce je zachycená ve skoro sedmnácti minutovém videu. Útočník v něm přijede autem k mešitě a začne střílet na všechny okolo. Video ihned stáhli ze všech sociálních sítí, internetem se ale dál šíří jeho kopie. „Mohu říct, že je jasné, že toto je jeden z nejtemnějších dnů Nového Zélandu,“ prohlásila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

S takovým útokem na Novém Zélandě nemají žádné zkušenosti, při jeho řešení musí postupovat opatrně. Policie prozatím vyzývá obyvatele Christchurch, aby se zdrželi vycházení do ulic, hlavně pak do mešit či kostelů. Do budoucna plánují úpravu zákona o držení zbraní.

Zobrazeno 1212 krát
Naposledy upraveno: čt., 21. březen 2019 13:34
Barbora Slezáková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste