Vytisknout tuto stránku
út., 19. březen 2019 20:26

Brexit se odkládá

Odpůrce brexitu před britským parlamentem Odpůrce brexitu před britským parlamentem Zdroj: Novinky.cz
Londýn/Brusel - Po dvou letech od aktivace článku 50, který Spojené království použilo jako vůbec první země Evropské unie, se zdá, že k němu hned tak rychle nedojde. Během středy chce Theresa Mayová poslat předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi žádost, ve které požádá Evropskou unii o odklad brexitu do 30. června s možným prodloužením na dva roky. Podle ministra pro brexit Stephena Barclaye je také reálná možnost, že Británie v Unii nakonec zůstane.

Pokud by Britové dostáli svému slibu, kterým se zavázali jak voličům, tak zbytku Unie, k brexitu by došlo 2í. března. O tom, jak bude vystoupení z osmadvacítky probíhat, se britští poslanci nedokázali dohodnout celé dva roky. Dohoda, kterou s Bruselem Mayová vyjednala, britští poslanci třikrát odmítli kvůli takzvané irské pojistce, která by měla zachovat současný režim na hranicích s Irskou republikou. To je podle poslanců Konzervativní strany pouze krok k tomu, aby Británie zůstala připoutaná k unijním strukturám, aniž by měla nadále možnost ovlivňovat jejich rozhodnutí.

Evropská komise v reakci na možný odklad brexitu sdělila, že v případě, že by Británie v unii setrvala do června, nebo i déle, musela by se účastnit i voleb do Evropského parlamentu. Protože volební období europoslanců je pět let, Británie by v tomto případě mohla brexit odložit až do roku 2024.

Mayová bude s evropskými lídry vyjednávat i během čtvrtečního summitu v Bruselu. Všechny tři strany – tedy Británie, Unie a členské státy se shodují, že neřízený brexit bez dohody by v důsledku uškodil všem. Lídři sedmadvacítky volají po tom, aby Mayová předložila jasný plán. Na britské politické scéně panuje chaos. Ten pravděpodobně rozetne právě čtvrteční summit.

Zobrazeno 1086 krát
Naposledy upraveno: ne., 24. březen 2019 11:15
Dušan Šiška

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste