Vytisknout tuto stránku
čt., 21. březen 2019 21:28

Liberec otočil vývoj utkání a proti Bruslařům si s chutí zastřílel

Efektní nástup Tygrů na ledovou plochu Efektní nástup Tygrů na ledovou plochu Zdroj: www.hcbilitygri.cz
Liberec - Druhé utkání čtvrtfinálové série mezi vítězem základní části a úspěšným cestovatelem skrz předkolo potvrdilo, jak se Liberci daří na vlastním ledě a jak důležité jsou v play-off přesilové hry. Tygři zvládli i druhé utkání, když Bruslařskému klubu nadělili šest branek. Zahájení zápasu bylo o malý moment posunuto, protože se nad většinou hrací plochy vznášel dým z pyrotechniky použité při působivém nástupu Tygrů na led. 


Boleslav udeřila již v první minutě, Liberec si zbytek třetiny pohlídal 
 
Miloš Hořava, trenér Mladé Boleslavi, se po včerejším nezdaru rozhodl protočit sestavu. Komu však důvěřoval a kdo si své místo zachoval i pro druhý duel, byl mladý brankář a jednička hostí pro play-off, Jan Růžička.
 
Změna sestavy se Bruslařům vyplatila hned v prvních vteřinách. Vyhráli úvodní buly, prokombinovali se až do útočného pásma a po rychlé výměně mezi Klepišem a Vondrkou zamířil druhý jmenovaný už ve 31. vteřině přesně k přední tyči - 0:1. Ve třetí minutě fauloval Němeček a nabídl Liberci rychlé vyrovnání. Tygři se ovšem při své velké doméně nedostali ani ke střele. V sedmé minutě se dostal hned po vhazovaní ke kotouči Kolmann a pálil tvrdě do tyče. O minutu později se k brance střežené Růžičkou prodíral Filippi, objel brankáře a z nulového úhlu vracel puk před bránu. Obránci Středočechů měli štěstí, že si nevstřelili vlastní branku.  
 
V 10. minutě se již štěstí přiklonilo na druhou stranu. Střelu Ševce zblokoval bek Boleslavi mimo Růžičkův dosah a do odkryté brány dorážel nikým nehlídaný Jelínek - 1:1. Liberečtí nabuzení vstřeleným gólem najížděli o další minutu poté do další šance. Lenc se protáhl kolem nedůrazného beka, roztáhl Růžičku od tyče k tyči a v poslední chvíli nedokázal zvednout puk tak, jak potřeboval. Růžička si připsal výborný zákrok betonem.  
 
Obrovská výhoda se Bruslařům naskytla ve 14. minutě, minutu a padesát vteřin dlouhá početní výhoda 5 na 3. Šance byla ještě větší, když polovinu trestu bránil jeden z domácích bez hole, jenže Kotvan orazítkoval pouze tyč. Poslední dvě minuty první třetiny měly být věnované pro změnu tygří přesilovce, jenže domácí si s ní poradili mnohem lépe než chvíli před tím jejich vyzyvatel. Kvapil posunul na Birnera, ten si všiml mezi kruhy volného Filippiho a žabičkou jej vyzval k další gólové radosti – 2:1.  
 
Drtivý úvod druhé třetiny rozhodl o dalším průběhu 
 
Bílí Tygři začali další periodu skvěle. Kvapil donutil Němečka k hrubce, obehrál ho o puk a dostal jej za branku, kam si sjel Filippi. Liberecký útočník se z první otočil a nahrál naslepo do mezikruží, kde již čekal Lenc a z první vymetl šibenici - 3:1. Už ve 24. minutě se domácí ve vyprodané Home Credit Areně radovali počtvrté. Zatímco seděl vyloučený Pacovský na trestné lavici, nastřeloval od modré Šmíd a k jednoduché dorážce se probil opět Jelínek - 4:1. Liberci přesilové hry skutečně fungovaly, jednalo se o druhou využitou výhodu v zápase.  
 
I s tímto vědomím se ve 25. minutě střetnutí nechali vyloučit dva Boleslavští a obrovskou výhodu 5 na 3 si mohli užít i Tygři. Nejprve předvedl Růžička perfektní semafor a o pár vteřin později vypálil Filippi jen do tyče. I Mladá Boleslav se v oslabení ve třech ubránila. Přeskupila síly, vystřídala a vrhla se do útoku. Zohorna se uvolnil, nabral rychlost, přebral touš, vybruslil na kraj kruhu a překvapil Willa střelou pod lapačku - 4:2. V polovině utkání se kolem brány obtočil rychlostně velmi dobře vybavený Látal, Willdělal vše proto, aby zabránil kontaktnímu gólu. Do konce druhé dvacetiminutovky se hra podstatně zklidnila a odpočinout si mohli hlavně oba muži v masce.  
 
Liberec hrál nadále svoji hru a potvrdil domácí dominanci  
 
V úvodu závěrečné části se do tlaku dostali díky početní výhodě hosté, ale potvrdili, že se jim dnes na hokejky střelecká forma nelepí. Bruslaři se hnali za snížením, ale dlouho si větší brankové příležitosti nevypracovávali. Třináct minut do konce se kličkou uvolnil Štastný a vyprášil Willovu výstroj. Skalického nahození se snažil líznout Klepiš, kotouč skončil jen na oblouku brány. Když to nešlo v pěti, zkusili se Boleslavští prosadit v šesti, tato nepovolená výpomoc neušla pozornosti čárových rozhodčích a Liberec měl k dispozici další přesilovku. I ta, v pořadí již třetí, byla ve 49. minutě rychle využita a i gólový scénář zůstal téměř nepozměněn. Kvapil střílel a sražený projektil zakončil za Růžičkova záda Birner – 5:2. O dvě minuty později se v klubku hráčů před ležícím Růžičkou nejlépe zorientoval Hudáček a bekhendem vystřelil již šestý úspěšný pokus Liberce – 6:2. Když střelci, tak i brankář. To si asi řekl Will, když pět minut před koncem předvedl brilantní dvojzákrok. Zjevně v dobré náladě chytající Will si podobnou parádu zkusil ještě o minutu později proti Najmanovi a nadobro zdeptal hostující střelce.  
 
Bílí Tygři Liberec – BK Mladá Boleslav 6:2 
(2:1, 2:1, 2:0) 
Branky: 10. Jelínek (ŠevcKrenželok), 19. Filippi (Birner, Kvapil), 22. Lenc (Filippi, Kvapil), 24. Jelínek (Šmíd, Hudáček), 49. Birner (Kvapil, Ševc), 51. Hudáček (Šmíd, Ordoš) - 1. Vondrka (Klepiš), 28. Zohorna (Kotvan) 
Střely na branku: 32:30 
Diváci: 7500 (vyprodáno) 
 
Stav série: 2:0 
 

Zobrazeno 1486 krát
Naposledy upraveno: čt., 21. březen 2019 22:02
Ondřej Ridl

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste