Vytisknout tuto stránku
pá., 22. březen 2019 17:09

Zástupci Muzea umění Olomouc požadují odstoupení ministra kultury

Muzeum umění Olomouc Muzeum umění Olomouc Zdroj: Wikimedia commons
Olomouc - Zaměstnanci Olomouckého muzea ve čtvrtek navrhli rezignaci ministra kultury, bývalého primátora Olomouce, Antonína Staňka (ČSSD). Učinili tak v otevřeném dopise adresovaném nejen Staňkovi, ale i premiéru Babišovi. Několik desítek zaměstnanců v něm ministrovi vytýká opakovanou dehonestaci muzea. Podle ministerstva muzeum několikrát porušilo zákon o vypisování veřejných zakázek z důvodu netransparentnosti a porušení principu rovných podmínek.

Důvodem vzniku těchto sporů je stavba Středoevropského fóra (SEFO), na kterou již vláda uvolnila 593 milionů korun. Rozsáhlá dostavba muzea v centru Olomouce byla už dlouho naplánovaná architektem Janem Šépkou. Ministerstvo ale rozhodlo, že na projekt musí být vypsána architektonická soutěž.

Situace vyvrcholila úterní tiskovou zprávou ministerstva, vyjadřující se k pondělní panelové diskusi o SEFO a problematice architektonických soutěží. Na této diskusi, konající se v Praze, vedení Olomouckého muzea však nemělo možnost vystoupit. „Ministerstvo veřejnosti podsouvá, že se Muzeum umění Olomouc chce nelegitimním způsobem zmocnit téměř 600 milionů korun na stavbu SEFO. Ministerské prohlášení zpochybňuje nejen právní subjektivitu muzea a jeho odpovědnost, ale i kontinuitu předcházejících kroků ministerstva kultury," píší v dopise zaměstnanci muzea.

Ředitel muzea Michal Soukup podle vlastních slov nyní očekává vlastní odvolání. „Naše indicie jsou, a směřují k tomu audity a další kontroly, aby tuto instituci (Muzeum umění) ovládl jiný ředitel, který bude nějakým způsobem moci rozhodovat o těchto finančních prostředcích," tvrdí Soukup.

Zobrazeno 1784 krát
Naposledy upraveno: ne., 24. březen 2019 11:22
Dominika Plavková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste