Vytisknout tuto stránku
st., 27. březen 2019 18:24

Proč Vítkovice (opět) vypadly už ve čtvrtfinále?

Vítkovice znovu vypadly už ve čtvrtfinále Vítkovice znovu vypadly už ve čtvrtfinále
V pondělí ostravskému celku, stejně jako před rokem, skončila sezóna nejrychlejším možným způsobem, tedy po čtyřech zápasech čtvrtfinále. Loni našlapaný celek toužil vyřadit mistrovskou Kometu – nepovedlo se. Letos Vítkovice podlehly v severomoravském derby Třinci 4:0. Proč tomu tak je? Co modro-bílou organizaci sužovalo po celou sezónu? A co Vítkovice potřebují vylepšit do dalšího ročníku?

 

ZE DNA TABULKY AŽ K PŘESTAVBĚ

Emoce opadly, vášně vychladly a je čas hodnotit. Abychom se dobrali až k příčinám letošního vítkovického krachu, musíme se vrátit o tři roky nazpět. Píše se jaro 2016 a ostravský celek prožívá jednu z nejhorších sezón v novodobé historii. Tým pod vedením Ladislava Svozila končí po nepovedeném ročníku až na 11. místě, klub se nachází v milionových dluzích a fanoušci se od konce prosince roku 2015 dožadují výměny vedení. Prostě děs a hrůza, co si budeme povídat – kdo to zažil, ví nejlépe, jaké bylo v těch měsících chodit na hokej v Ostravě.

Ligu se však podařilo nakonec zachránit v relativně poklidném tempu a přišel čas po nepovedené sezóně 2015/2016 na radikální řez. Své pozice opouštějí generální manažer Petr Husička, hlavní trenér Ladislav Svozil a další. I sestavou se prožene čistka a postupně končí: Jiří Burger, Tomáš Kudělka, Peter Čerešňák, Michal Hlinka, Petr Strapáč, Radek Philipp, Marek Hovorka, Tomáš Pastor, Pavel Kantor, Jan Káňa, David Štich a Jan Štencel. Z dosavadního asistenta kouče Jakuba Petra se stává hlavní trenér a generální manažer. Jako asistent přichází bývalý obránce Pavel Trnka. Vedoucí post majitele klubu pak obsazuje Aleš Pavlík. V klubu také zůstává důležitá postava, kterou je Patrik Bartošák. Ten přišel už v průběhu ročníku 2015/2016.

Obměněné vedení zahajuje přestavbu organizace a podaří se mu dojednat klíčového partnera, a to firmu Ridera. Zajištěný rozpočet znamená, že vedení ostravského celku přivádí řadu nových hráčů, na kterých chce do budoucna stavět. Ohlášeny jsou postupně příchody: Ondřeje Romana, Ivana Baranky, Jana Výtiska, Davida Květoně. V průběhu sezóny ještě tým doplní Yan Stastny a Marek Hrbas. Vítkovice, které však v první přestavbové sezóně trápí velká marodka, to nakonec dotáhnou až do play-off, ve kterém smolně vypadnou v pátém zápase předkola s Plzní. Mezi fanoušky a hráči v tu chvíli vládne velké zklamání. Jedno je však jasné. Do příštího ročníku je na čem stavět.

Přichází sezóna 2017/2018 a Vítkovice dokončují čistku ve svých řadách. Odcházejí Stanislav Balán, Yan Stastny, Lukáš Kovář, Erik Němec a Michael Vandas. Odchody vedení zalepí zvučnými jmény Jakuba Lva, Rastislava Deje, Petera Tršky a Šimona Stránského. Natěšení fanoušci, našlapaný kádr, zrekonstruované zázemí – vyhlídky Vítkovic vypadají skvěle a klub má velký potenciál po letech udělat úspěch. Jenže něco se zadrhne - modrobílí sice zlepší přesilové hry, zažívají skvělý prosinec, berou bohatým, ale také rozdávají chudým. Ztráta sedmi bodů s nakonec poslední Jihlavou se ukáže na závěru ročníku jako fatální a Vítkovice místo Dynama dostávají do úvodního kola play-off Kometu. Nadějná sezóna pak velmi rychle končí už ve čtvrtfinále s výsledkem 4:0. Ostravský tým tak po relativně úspěšné základní části neplní předsezónní cíle v podobě postupu semifinále.

AKTUÁLNÍ SITUACE SE LIŠÍ OD PŮVODNÍCH PLÁNŮ

Po neúspěšné sezóně řady Ostravanů citelně zasáhnou odchody Lukáše Kloka a Karola Slobody. Na jejich místa vedení angažuje neadekvátní náhrady. Modro-bílý dres nově obléká jihlavská dvojice Petr Šidlík a Erik de la Rose. Dále má obraně pomoct Tomáš Černý z bratislavského Slovanu. Útok i brankoviště se podaří udržet téměř beze změň – naopak ještě posílit příchodem Jana Schleisse z Plzně.

Před letošním ročníkem se fanoušci dočkali rapidního zvýšení cen lístků s příslibem dobrého hokeje. Ten se zprvu i hraje a Vítkovice sbírají body napříč republikou. Pak však přijde měsíc říjen a ostravskému týmu se přestane dařit. Přesilovky se nedaří proměňovat, postupně se rozpadá už tak oslabená obrana, ze které odcházejí za podivných okolností Marek Hrbas, Ivan Baranka, a nakonec je vyměněn i Erik de la Rose. Ten míří do Sparty za Blaže Gregorce, ani on ale obranu Vítkovic nemůže spasit. Následně se přidává marodka a mizerná produktivita. Ostravané poslední body z venku přivezou 30.12.2018 po výhře v Olomouci a pak už se jim na venkovních kluzištích přestane dařit úplně. Vinou špatných výsledků padají Vítkovice až na sedmé místo a neplní tak ani předsezónní minimum v podobě přímého postupu do čtvrtfinále. Do toho se nakonec dostanou oklikou přes předkolo po vyřazení Sparty. Jenomže následně zahraje stejná písnička jako předchozí rok a Vítkovicím končí sezóna po čtvrtfinálové blamáži 0:4. A já se ptám, proč tomu tak je? A myslím, že při hlubším zamyšlení se dá najít hned několik důvodů.

  1. Trenér a manažer v jedné osobě – Jakub Petr v průběhu tří sezón dokázal vyvést Vítkovice z tabulkového dna. Za to mu patří velké uznání a díky. V některých momentech mu, dle mého názoru, chybí trenérský cit. V ostravské organizaci už se začíná spekulovat o tom, kdo Jakuba Petra na pozici trenéra nahradí. Já jen doufám, že Jakub Petr zůstane na manažerském postu, a tým převezme jiný hlavní kouč.
  2. Nesouhra útoku a obrany jako největší slabina – Vítkovice sice ve svých řadách mají Jana Výtiska, který pravidelně sbírá body a výhry v Radegast indexu, ale nemůže táhnout celý tým sám. Severomoravský celek nutně potřebuje před další sezónou nahradit odchody Marka Hrbase a Ivana Baranky. Jako nejvhodnější by se nabízely příchody Romana Poláka a Lukáše Kloka. Změna by měla udat i na pozici kapitána. Rostislav Olesz totiž v play-off opět dokázal, že nedovede vést tým bodově a rozhodovat důležité zápasy – posuďte sami 0+1 z osmi utkání není příspěvek hodný kapitánu týmu. Všechna čest hráči, který za sebou má velmi dobrou kariéru a zajímavý hokejový životopis – jenže body a góly v play-off z jeho hole prostě chybí. Problém ofenzivy nebyl jen záležitostí muže s kapitánským C. Mnohem víc se čekalo také od Davida Květoně a Rastislava Deje a dalších.
  3. Předražené vstupné – Ostravsko nikdy nebyl nejbohatší region země a na to pamatovala i předchozí vedení vítkovické organizace. Letos se však vedení rozhodlo jít cestou opačnou a lístky výrazně podražily. Fanoušci, kteří nemalé peníze obětovali, aby dál podporovali svůj klub, byli plni očekávání a doufali v útok na přední pozice. Konečné sedmé místo však nastaveným cenovým relacím neodpovídá ani z rychlíku.
  4. Má hlavní sponzor finanční problémy? – Tyhle spekulace prosakovaly od druhé poloviny soutěže na povrch. Co je na nich pravdy nemůžeme objektivně doložit ani posoudit. Nejlépe se to ukáže na výběru posil, které Vítkovice v letním období přivedou. Pokud přijde již zmiňovaný Roman Polák – asi Ridera úplně na suchu nebude. Pokud však přijdou opět posily kalibru Erik de la Rose, začínal bych se nadcházející sezóny a jejího finančního pokrytí bát.
  5. Vztah s fanoušky – V závěru minulé sezóny si vedení tradičního extraligového celku rozházelo své vztahy s fanoušky a vypadalo to na konec fandění na sektoru C2 (domácí kotel pozn. redakce). Vášně utichly a po nalezení smíru se ve fandění pokračovalo dále. Ostravský klub by však měl pracovat s celou fanouškovskou obcí a snažit se odnaučit své publikum odcházet před skončením zápasu. Houfné úprky z hlediště jsou k vidění za jakéhokoliv stavu a opravdu to nevypadá dobře. Ani hráče, kteří zrovna na ledě například bojují o vyrovnání, takový pohled nemůže těšit – ba právě naopak.

Vítkovice nyní čeká dlouhá letní pauza, před kterou už je teď jasné, že se v ní budou počítat hlavně ztráty. Na odchodu jsou údajně Ondřej Roman, Radoslav Tybor, Patrik Bartošák a další. Otázkou zůstává, jak se vedení s odchody svých klíčových opor vypořádá a s jakou vizí a rozpočtem půjde klub do sezóny 2019/2020.

Zobrazeno 1814 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. březen 2019 09:10
Jan Meichsner

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste