Vytisknout tuto stránku
po., 1. duben 2019 10:38

Obě pražská S ztratila body, Mladá Boleslav je poslední neporažený tým jara

Marek Matějovský slaví vítěznou branku proti Spartě Marek Matějovský slaví vítěznou branku proti Spartě Zdroj: www.fkmb.cz
Česko - Po reprezentační přestávce se opět roztočil kolotoč ligových soutěží. Jinak tomu nebylo ani u nás. Fortuna liga měla na pořadu 26. kolo, které se stalo katem favoritů. O body přišla Slavia, Sparta nebo i Ostrava. Plzeň zachraňovala tři body až v závěrečných minutách a její šéf střídačky Pavel Vrba gratuloval Slavii k titulu.  


 MFK Karviná - FC Baník Ostrava 2:0 
 
Hornické derby mělo hned několik premiér: František Straka poprvé jako trenér Karviné na domácím hřišti a kotel hostí zaplněn jen ženami a dětmi. Vedení Karviné se totiž rozhodlo uvolnit pro fanoušky Baníku jen kolem 230 lístků, což fandy s ohledem na nevyprodaný stadion pobouřilo. Ostravští ultras přišli s velmi neotřelým protestem, všechny lístky věnovali svým ženám, partnerkám a dětem. I přesto se Ostrava dočkala dobré podpory. „Na vás stačí ženy s dětmi,” zněl nápis, se kterým se v průběhu utkání vytasil nezvykle zaplněný kotel Ostravy. Choreo doplněné balónky ovšem předbíhalo průběhu utkání. Ostrava se trápila a Karviná, posílena pověstným tataráčkem Františka Straky, zápasu dominovala. Po začátku druhé půle využil rohového kopu Budinský a v 72. minutě pojišťoval po zpětné přihrávce Ba Loua střelou z první Galuška. Baník působil ospalým dojmem. Na jaře se mu nedaří, zvítězil jen jednou a pomalu padá ven z elitní šestice. 
 
FK Mladá Boleslav – AC Sparta Praha 2:1 
 
Dva týmy, které na podzim nepoznaly pachuť porážky, se utkaly v Boleslavi. Sparta byla od počátku střetnutí aktivnější, hýřila pohybem, dostávala se do šancí a celý první poločas mačkala Mladou Boleslav jako citrón. Dokladem tomu budiž kolonka střel, jedna proti osmi. Děsivě vyhlížející statistika ale neměla efekt na stav utkání. Rudé jako by průběh prvního poločasu uchlácholil.

Do druhé pětačtyřicetiminutovky vstoupili špatnou nohou. Po sedmi minutách pláchl obraně železné Sparty Fulnek, na rohu malého vápna zasekl, našel Komlichenka a ten svou 21. trefou otevřel střelecký účet utkání. Po sedmdesáti minutách hry se šlo kontrolovat video. Většina přihlížejících viděla rameno, někteří zase z půl metru nastřelenou horní část paže domácího obránce. Rozhodčí ovšem překvapil penaltou. Kanga se z penaltového puntíku nemýlil a vyrovnal. Rudí přiložili pod kotel a hnali se do útoku. Jenže jejich výheň vzápětí uhasil exsparťanský středopolař Matějovský, napřáhl zpoza vápna a uklidil merunu do sítě. Sparta okusila první jarní porážku. Mladá Boleslav pro změnu zůstává jediným týmem, který na jaře neprohrál. 
 
SFC Opava – FK Dukla Praha 2:0 
 
Zápas „chudých” byl k vidění v Opavě. Zatímco Dukla si první výhru po zimní pauze připsala v minulém kole proti Karviné, Slezané na tři body stále čekali. Pozitivním dopingem jim byla persona na střídačce hostí. Trenér Roman Skuhravý dokázal s Opavou zázraky, pak se ale nečekaně rozloučil a utekl do Prahy. Opavští příznivci se s tím těžko smiřovali, což potvrzoval i nápis v domácím kotli, kterým se vůči Skuhravému nevybíravě vymezovali. Fotbalové pořekadlo říká, že když nevystřelíte na bránu, nemůžete vyhrát. S jednou střelou to sice lze,ale je to asi stejně tak pravděpodobné, jako že Roman Berbr někdy opustí křeslo vládce české kopané. Dukle se to potvrdilo, jediná střela na brankáře Fendricha se za jeho záda nedostala. Opava na druhé straně byla úspěšnější. Smola v šesté a Stáňa v sedmdesáté druhé rozhodli o první jarní výhře pro žlutomodré. Nic na tom nezměnily ani dvě červené. Na domácí straně šel do sprchy již v prvním poločase Žídek, po výměně stran ho následoval i host Ostojic 
 
FK Teplice – 1.FC Slovácko 2:0 
 
Skalp mistra z Plzně je rozhodně něco, co vás vyleká, když se tímto úspěchem může z minulého kola chlubit váš protivník. Pro Slovácko skutečně náročná mise. Ke všemu ještě muselo k zápasu cestovat přes celou republiku. Oproti tomu Teplice, hrající v poslední době v dobré náladě a formě, se představily Na Stínadlech již podruhé v řadě. Skláři, zjevně mající v živé paměti zápas s Plzní, začali stejně jako proti ní. Aktivní hra a napadání vyústilo v chybu gólmana Slovácka Trmala při rozehrávce, díky čemuž již po devíti minutách vsítil jednoduchý gól Hora. V 16. minutě se domácí radovali po podařené dělovce Kuchty už vedením 2:0. Teplice si výsledek zkušeně pohlídaly, a ani brankář Grigar nebyl v takové permanenci, aby musel kouzlit stejně jako v zápase s mistrem.  
 
SK Slavia Praha – FC Slovan Liberec 1:1 
 
Jestli někdo využíval magie, a dokonce té černé, byla to jednička v bráně Liberce Nguyen. Pochytal deset střel Sešívaných, jen ránu Bořila z bezprostřední blízkosti jeho čáry v 69. minutě nevytěsnil. Co se týče právě první vstřelené branky, byl k vidění jeden z gólů roku. Josef Hušbauer, který naskočil do zápasu ze střídačky, poslal přes celou šíři hrací plochy přesný centr a Jan Bořil se do padajícího míče trefil z voleje přesně pod břevno. Jenže hned o tři minuty později Eden oněměl. Prodloužený roh uklidil do prázdné brány Breite. Gól muselo objevit video. Pomezní rozhodčí původně signalizoval ofsajd. Stav 1:1 vydržel až do závěrečného hvizdu sudího. Nguyen si totiž z poslední dvacetiminutovky udělal vlastní show. Vychytal Stocha i Hušbauera, ale když v poslední minutě plachtil do sítě druhý Stochův pokus z přímého kopu, Slavia se pomalu radovala. Po skvělém zákroku Filipa Nguyena jim však ruce klesly dolů a vzápětí měli hlavu v dlaních. Úžasné představení v podání libereckého brankáře si ale určitě zasloužilo obdiv i v řadách domácích fanoušků.  
 
FC FastavZlín - SK Sigma Olomouc 0:2 
 
Souboj dvou družstev, kteřá se musela shodně obejít bez svých útočících jedniček. Místo Poznara nastoupil za Ševce Vyhnal. Sigma nahradila Nešpora a Plška dvojicí klasických útočníků. Vedle sebe nastoupili Yunis s Dvořákem. Jmenovaní muži byli důležitými aktéry utkání. Zatímco první slibnou šanci nevyužil Vyhnal a chvíli po něm zahodili své příležitosti i jeho dva spoluhráči, Yunis se na druhé straně radoval. Správně načasoval svůj náběh na zpětný centr a patou zamířil na zadní tyč. Oba brankáři se nenudili ani po přestávce. Zatímco Buchta děkoval všem svatým, ale hlavně své horní tyči, Rakovan na druhé straně bravurně kryl zakončení Pavla Dvořáka. Když už se chýlilo utkání ke konci, dal o sobě vědět střídající Lalkovič. Vrhnul se nebojácně do protiútoku. Jeho první střelu kryl Rakovan, jenže na dorážku byl krátký. Zatímco Zlín celé jaro body ztrácí, Sigma se po nepovedeném podzimu probudila a stoupá tabulkou k pohárovým bojům. 
 
FK Jablonec – 1. FK Příbram 3:0 
 
Středočeši po minulém zápase odvolali trenérského taktika Csaplára a jeho místo převzal už pro duel v Jablonci Roman Nádvorník, který trénoval naposledy v Karviné. Premiéra novému koučovi nevyšla, jeho tým podlehl jasným rozdílem. Po čtvrt hodině hry se nad Jabloncem otevřelo nebe a křídelník Jovović byl osvícen nadpřirozenými dovednostmi. Nádherným slalomem prošel přes pět protihráčů a ve vápně se zachoval chladnokrevně. Kulatý nesmysl uklidil po zemi k pravé tyči. Jablonec se v lize pod energickým koučem prezentuje sympatickým dojmem s dominantním stylem hry. I v tomto utkání soupeře z Příbrami výrazně přehrával, a když už se hosté do gólovky dostali, Hrubý zasáhl. Po proměněném pokutovém kopu Trávníka a precizně zvládnutém skluzu Doležala se Jablonec radoval z tříbrankové oslavy posledního březnového víkendu.  
 
FC Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905  3:2
 
Plzni se poslední kola vyloženě nepovedla, dvakrát prohrála a rozdíl na vedoucí Slavii se rozrostl na devět bodů. Bohemka mohla jenom překvapit a své o tom věděl trenér Klokanů Martin Hašek, který byl stále zjevně zklamán z výkonu rozhodčích a VAR v zápase proti Slavii. „Očekávám pěkný fotbal, hodně diváků, skvělou atmosféru, vynikající rozhodčí, kteří budou pískat korektně a velmi dobrý výkon Bohemky,” předpovídal před zápasem Hašek. To se mu téměř do puntíku vyplnilo, VAR byl totiž tentokrát na jeho straně. Po třiceti minutách hry svítil na světelné tabuli stav 2:0 pro Viktorku, Beauguel stál dvakrát na správném místě a ani jednou se nemýlil, ovšem právě v tu chvíli se do vápna domácích snášel centr zelenobílých. Brabec ho sklepl rukou a bystrá kamera rozhodčích přiřkla penaltu pro Haškův výběr. Kapitán Jindřišek vzal odpovědnost na sebe a k překvapení svých spoluhráčů netrefil ani prostor tří tyčí. Do druhé půle ovšem vlétli Klokani s vervou, ovládli zelený pažit a mistr z Plzně byl jen do počtu. Nikdo se nemohl divit, když bylo patnáct minut do konce srovnáno na 2:2. Přestože výkon domácích byl chabý, dočkali se vítězství. V 85. minutě se po hlavičce Kovaříka probojoval k prodlouženému balónu střídající Chorý a zařídil Plzni tři body. „Za tohoto stavu nám vloni Slavia gratulovala k titulu, my také gratulujeme, ale budeme chtít ještě kousat,” glosoval ligovou situaci trenér Plzně Pavel Vrba. 

Zobrazeno 1500 krát
Naposledy upraveno: po., 1. duben 2019 15:46
Ondřej Ridl

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste