Vytisknout tuto stránku
st., 3. duben 2019 22:01

Liberec zdolal Kometu v prodloužení a ujal se vedení v semifinálové sérii

Oslavující hokejisté Liberce Oslavující hokejisté Liberce Zdroj: Jiří Princ
Liberec – Semifinálové boje nejvyšší české hokejové soutěže odstartovaly dnešním dnem. Liberečtí využili výhodu domácího prostředí a zdolali brněnskou Kometu v prodloužení 4:3. Brno tak poprvé v letošním play off padlo, o což se zasloužil především liberecký kapitán Petr Jelínek, střelec vítězné branky. 

První třetina přinesla po jedné brance na každé straně

Hned úvodní minuty utkání ukázaly, že se dnes diváci nudit nebudou. Hra se přelévala z jedné strany na druhou. Oba týmy do semifinálového klání vstoupily s vervou a pohlednou útočnou hrou. Hned první velká šance skončila gólem. Ke kotouči se na levém kruhu dostal liberecký Kvapil, který si vyčkal na ideální moment a následně kotouč propasíroval k bližší tyči brněnské branky. Tygři byli při chuti a dále ukazovali své útočné choutky.

V 11. minutě ujížděli Liberečtí na brněnskou svatyni v početní převaze, přičemž na konci celé akce stál Jan Ordoš. Liberecký útočník ovšem nedokázal dopravit kotouč do odkryté klece. Za nedlouho si Tygři řekli o pozornost znovu. Ševc vyslal do úniku Zachara, jehož akci zarazil pohotový Marek Čiliak. Brněnský brankář zneškodnil nebezpečnou bekhendovou kličku libereckého hráče, čímž udržel bezbrankový stav. Znenadání se poté na pravém kruhu objevil v dobré palebné pozici brněnský Mueller, který svou střelu ovšem adresoval jen na mantinel za libereckou brankou.

Brno prahlo po vyrovnání. V závěru první třetiny se do šance dostal Martin Zaťovič, ani ten ovšem neprolomil kouzlo libereckého brankáře Willa. V 19. minutě se hákováním provinil liberecký Havlín, což byla pro Kometu hozená rukavice. A úřadující mistr ligy ji ihned zvedl. Kometa si ve své přesilové hře vytvořila velký tlak, na jehož úspěšném konci stál Petr Holík, jenž nekompromisně zakončil ke vzdálenější tyči. Do kabin se tak odcházelo za smírného stavu 1:1.

 

Gólově bohatá druhá třetina

Kometa si přenesla svůj výkon ze závěru první třetiny i do té následující. Hned dvě minuty po začátku druhé dvacetiminutovky se Brno radovalo znovu. Martin Erat skvěle našel před libereckou klecí Jana Štencla, který už měl lehkou práci, jelikož liberecký brankář nebyl na svém místě. Kometa se tak poprvé v utkání ujala vedení. Příliš dlouho jí ovšem nevydrželo, jelikož Liberec ihned odpověděl. Ve 26. minutě nachytal Hudáček na jablkách brněnského brankáře. Liberecký útočník sice střílel téměř z nulového úhlu, i tak ovšem kotouč dokázal dostat za záda Čiliaka.

Přesně v půli základní části měla Kometa k dispozici početní výhodu. Využít ji ovšem nedokázala. Následně si o slovo řekl Liberec. Marek Zachar ujížděl na brněnskou klec, přičemž upláchl všem svým pronásledovatelům a těsně před brankou poslal kotouč Lukáši Krenželokovi. Druhý jmenovaný pak bez problémů překonal přesouvajícího se Čiliaka. Liberečtí Tygři si tak opět vzali vedení na svou stranu.

Kometa se ovšem nechtěla nechat zahanbit a netrvalo dlouho, aby se svým sokem srovnala krok. Petr Holík obelstil obranu domácích a následně naservíroval kotouč před branku Martinu Zaťovičovi, jenž z blízkosti prostřelil libereckého brankáře. Do kabin se tak opět odcházelo za nerozhodného stavu, tentokráte ovšem 3:3.

 

Bezbranková závěrečná třetina

I třetí třetina nabídla útočný hokej. Šancí měly oba týmy hned několik. Ve 46. minutě se hákováním provinil Petr Holík, Liberec tak měl k dispozici početní výhodu. Kometa se ovšem dokázala ubránit a Liberec do vedení nepustila. Následně to byla právě Kometa, jež mohla svému soupeři odskočit. Silvester Kuska měl před sebou odkrytou branku, jenže ji nedokázal trefit. Brno i nadále tlačilo na pilu, ani Peter Mueller ovšem z dobré pozice nezakončil přesně.

Minuty do konce základní hrací doby následně utíkaly velmi rychle. Půl minuty před koncem na trestnou lavici ještě usedl liberecký Birner, který fauloval Erata. Paradoxně se do velké šance ještě v posledních vteřinách dostal Liberec. Lukáš Krenželok za hostující brankou obral Čiliaka o kotouč, který následně poslal mezi kruhy, kde číhal Jaroslav Vlach. Brněnský gólman ale do střely libereckého útočníka ještě na poslední chvíli skočil, čímž vytěsnil kotouč mimo brankový prostor. Za stavu 3:3 tak o vítězi muselo rozhodnout prodloužení.

 

Z výhry se radují Tygři

Kometa do prodloužení vstupovala s přesilovou hrou, kterou si vysloužila ve třetí třetině. Liberečtí ale tyto horké chvilky zvládli přežít, a začínalo se tak opět od čistého stolu. Velkou šanci měl na své holi Tomáš Hanousek, jenž se na pravém kruhu ocitl nikým nehlídaný. Této příležitosti ale využít nedokázal, jelikož svou střelou nechal vyniknout pouze lapačku brněnského strážce svatyně.

Kometa poté zachybovala v obraně. Za záchrannou brzdu na poslední chvíli zatáhl Silvester Kusko, který za pomoci faulu zastavil liberecký útok. A právě tato chyba byla pro Kometu osudnou. V přesilové hře se pak totiž prosadil liberecký kapitán Petr Jelínek, který přesnou střelou z mezikruží zajistil Liberci v sérii první bod.

Kometa tak zcela jistě po dnešní prohře 3:4 bude vzhlížet k zítřejšímu zápasu, ve kterém bude jistě dělat vše pro to, aby se série přesunula do Brna za smírného stavu.

 

Stav série: HC Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno 1:0

Zobrazeno 1082 krát
Naposledy upraveno: čt., 4. duben 2019 08:19
Sabina Šťástková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste