Vytisknout tuto stránku
út., 9. duben 2019 15:32

Dnes svět slaví Mezinárodní den letectví a kosmonautiky. Připomíná první let do vesmíru

Raketoplán Vostok Raketoplán Vostok Zdroj: flickr.com
Přesně před 58 lety, právě 12. dubna, lidstvo poprvé vstoupilo do vesmíru. Jurij Gagarin ve vesmírné lodi obletěl planetu Zemi. Od té doby je toto datum známé jako Mezinárodní den letectví a kosmonautiky.

První start vesmírné lodi s lidskou posádkou proběhl 12. dubna 1961 sedm minut po šesté hodině ráno. Tehdy sedmadvacetiletý Jurij Alexejevič Gagarin vzlétl v lodi Vostok z kosmodromu Bajkonur. Dosažení oběžné dráhy trvalo devět minut. Gagarin měl za úkol jednou obletět Zemi, to mu trvalo hodinu a 48 minut. „Když jsem v kosmické lodi obletěl Zemi, viděl jsem, jak je naše planeta krásná. Lidé, chraňme a rozmnožujme tuto krásu, ale neničme ji!“ řekl Gagarin.

Let probíhal bez problémů, první potíže nastaly až při přistání. Přístrojový modul se měl oddělit od velitelského, ve kterém byl Gagarin. Části ale zůstaly spojené kabelem. To způsobilo, že se velitelský modul začal velmi rychle otáčet. Nakonec se kabel přetrhl a mise dále probíhala podle plánu. Gagarin se vystřelil z kabiny a on i modul na zem doletěli na padáku.

Gagarin se stal velmi váženou osobou. Do vesmíru se proto už vícekrát nedostal, i přesto, že o to měl zájem. Proti jeho vůli politická propaganda jeho úspěch využívala. Zemřel 27. března o sedm let později při havárii vojenského letadla.

Přesně po dvaceti letech, opět tedy 12. dubna, se Američanům díky zkušebnímu letu podařilo obletět planetu celkem 37krát.

Zobrazeno 1747 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. duben 2019 11:06
Barbora Slezáková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste