Vytisknout tuto stránku
út., 9. duben 2019 21:50

Polští učitelé stávkují za vyšší platy a lepší podmínky

V Polsku stávkují učitelé V Polsku stávkují učitelé Zdroj: Reuters
Polsko - V pondělí 8. dubna zahájili polští učitelé časově neomezenou stávku za vyšší platy. Jde o největší stávku ve vzdělávacím sektoru od roku 1993. Stávku podporuje téměř 80 procent školních zařízení.

Před pár týdny rozhodovali učitelé v referendu pořádaném odbory, zda se jejich školy připojí k plánované celostátní stávce. Podle výsledků měla stávka velkou podporu, avšak kvůli ní mohly být ohroženy zkoušky na základních školách, které jsou zásadní pro přijetí na střední školy.

Stávky se může zúčastnit kdokoli, kromě učitelů třeba i jiní zaměstnanci školních zařízení jako třeba kuchařky. „Máme jediný požadavek – růst platů. Chceme, aby se navýšily učitelům i všem zaměstnancům škol o tisíc zlotých (šest tisíc korun),“ uvedla mluvčí odborového svazu ZNP.

V současné době se platy učitelů pohybují mezi 18 až 33 tisíci korun. Aby ke stávce nedošlo, ministerstvo nabídlo, že urychlí fázi plánovaného růstu mzdy o pět procent, to je však podle odborů málo. Za jiných okolností totiž vládní strana nabízí miliardy na sociální programy pro děti a důchodce.

Stávka ohrožuje zkoušky

Načasování celého protestu je pro vládu velmi svazující. Tím, že začala 8. dubna, může zasáhnout zkoušky mezi 6. a 7. ročníkem, a dokonce i závěrečné zkoušky na základních školách. Výsledky obou těchto zkoušek jsou klíčové pro přijetí na střední školy. „Chci uklidnit všechny rodiče, zkoušky proběhnou. Věřím v odpovědnost odborů a učitelů,“ ujišťovala 5. března ministryně školství Anna Zalewská.

To, aby stávka nijak výrazně nepoškodila žáky, je důležité i podle ředitele jedné z varšavských základních škol. Zároveň však sám stávku jako takovou podporuje. „Plat, který nabízíme učitelům, způsobuje, že máme čím dál méně lidí ochotných tady pracovat. Chybí nám učitelé matematiky, fyziky, biologie nebo zeměpisu,“ uvedl ředitel Tomasz Ziewiec.

Problémem nejsou jenom peníze

Učitelům jde kromě zvýšení platů, také o zlepšení celkových podmínek. Už v roce 2017 protestovali proti nově zavedené reformě školství. Tehdy se zrušila tříletá gymnázia, která představovala mezistupeň mezi základní a střední školou. Dodnes se však v některých zařízeních nepodařilo dostatečně navýšit kapacity a děti se tak musí učit na dopolední a odpolední směny. „Jsme připraveni vládu přesvědčit o tom, že tato stávka není motivována jen ekonomicky, ale že je vedena také na obranu kvality vzdělávacího systému, který byl v posledních letech poškozen,“ uvedl rovněž předseda ZNP.

Zobrazeno 1547 krát
Naposledy upraveno: út., 9. duben 2019 22:17
Karolína Manová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste