Vytisknout tuto stránku
st., 10. duben 2019 20:18

POZVÁNKA: Přírodovědná přednáška Les a člověk připomene významného mykologa a botanika

Vlastivědné muzeum v Olomouci Vlastivědné muzeum v Olomouci Zdroj: spqo.cz
Olomouc - Na počest významného mykologa a botanika se koná v Olomouci přednáška Les a člověk. Akce připomene v sobotu 13. dubna Jiřího Lazebníčka, známou osobnost přírodních věd. Přednáška se koná ve Vlastivědném muzeu, kde jej pořádá Vlastivědná společnost muzejní v Olomouci. Sobotní přednáška začne v devět hodin ráno. 

Tématem odborného vlastivědného semináře bude příroda. Jak samotný název vypovídá, seminář povedou přednášející do hlubin lesů a tomu, co se odehrává pod chodidly jejich návštěvníků. Posluchači uslyší o mykologii a botanice, které jsou hlavním tématem přednášky. Pod termínem mykologie se skrývá věda, která se zabývá studiem hub. Botanika proti tomu zkoumá flóru, tedy rostlinnou říši. 

Jiří Lazebníček se za svého života pohyboval právě v těchto oblastech a byl vedoucím přírodovědné sekce Vlastivědného muzea a houbařské poradny. "Na tohoto mykologa, botanika, dendrologa, citlivého a dobrého člověka musel snad narazit každý, kdo se v Olomouci aspoň trochu vážně zajímal o přírodu a zejména lesy v jejím okolí," vzpomíná Hynek Skořepa, který se s Jiřím Lazebníčkem znal dlouhá léta. Jiří Lazebníček se zabýval lesy celý svůj život. "Ještě před válkou jsem s matkou jako malé dítě jezdil na Svatý Kopeček. Pamatuji se, jak lezla po kolenou a sbírala malé hříběčky. Vždy jsme jich dovezli pár kilo a ona to pak zavařovala." vzpomínal na své dětství v rozhovoru při příležitosti výstavy hub v šumperském muzeu Jiří Lazebníček.

Zobrazeno 1240 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. duben 2019 11:36
Hana Vítková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste