Vytisknout tuto stránku
st., 10. duben 2019 20:32

Duben přepíše popkulturní dějiny

Pouhé dva týdny dělí konec obou projektů Pouhé dva týdny dělí konec obou projektů Zdroj: https://metro.co.uk/
Posledních deset let přineslo ve filmovém a seriálovém průmyslu neuvěřitelné změny. Superhrdinské snímky dostal na výsluní propojený filmový vesmír studia Marvel Entertaiment. V roce 2009 žánr fantasy se pak díky stanici HBO dostal divákům pod kůži tak hluboko, jako to naposledy na začátku 21. století dokázal Peter Jackson s trilogií Pán prstenů. Letos v dubnu nekončí spolu s osmou sérií Game of Thrones a Avengers: Endgame pouze dvě zavedené značky, končí desetiletá epocha popkulturní renesance.

Kdo nakonec usedne na Železný trůn?

Seriál na motivy knižní série Píseň ledu a ohně z pera George R. R. Martina zasáhl televizní obrazovky na jaře 2011. V průběhu let se stal známý i mimo své fanouškovské kruhy, převážně díky neotřelému a reálnému způsobu natočení jednotlivých epizod. Ať už jde o velké množství nahoty a sexuálních scén, nebo zobrazení krve a počet zavražděných postav, těžko by Trůny hledaly důstojného soupeře.

Po pěti sezónách, které se více, či méně držely v ději zásadních linií a zvratů knižní předlohy, přišel zlomový okamžik, když producenti David Benioff a Daniel Weiss předběhli událostmi na obrazovkách dosud vydané knihy. Šestá, sedmá a také chystaná osmá série už tak staví pouze na představách scénáristů a radách George R. R. Martina, který i nyní na tvorbě seriálu spolupracoval. V několika rozhovorech však uvedl, že jeho zakončení příběhu bude jiné než to televizní.

Zájem veřejnosti doprovázely i četné úspěchy na poli nejrůznějších ocenění. Politické fantasy drama několikrát uspělo na cenách Emmy, uvést se musí i Zlatý glób, který za svou roli Tyriona Lannistera obdržel Peter Dinklage. Game of Thrones je už devět let po sobě také nejčastěji pirátsky stahovaným seriálem na světě, stejné výsledky se pak očekávají i od finální osmé série, která odstartuje v noci ze 14. na 15. dubna.

Avengers znovu zaútočí na Thanose i pokladny kin

Celkově 22. film propojeného vesmíru nejrůznějších komiksových postav také završuje svou dekádu na scéně. Jako první mohli diváci spatřit snímek Iron Man v roce 2008, ve třech oddělených fázích pak přicházely "sólovky" jednotlivých hrdinů, ale také týmové filmy v čele s velehitem Avengers. Ať už jde o Roberta Downey Jr., Chrise Pratta nebo Brie Larson, z většiny herců udělaly hvězdy světového formátu právě tyto snímky. Například Chris Evans, představitel Captaina Ameriky, však po premiéře Endgame celý projekt opouští a chystá se budovat svou režisérskou kariéru. To během přípravy snímků nebylo možné.

Není už tajemstvím, že finální zvrat předchozího dílu Avengers s podnázvem Infinity War vymazal z planety Země polovinu populace a přivedl tak vizi arcipadoucha Thanose k dokonalosti. Stejně jako byl úspěšný tento vesmírný dobyvatel, bylo úspěšné také režisérské duo bratří Russoových a Kevin Feige z pozice hlavního producenta všech filmů. Třetí díl Avengers přinesl do kasy neuvěřitelné dvě miliardy dolarů a okamžitě tak atakoval ty nejvyšší pozice na seznamu nejvýdělečnějších filmů všech dob. U pokračování se očekává úspěch podobný, ne-li vyšší, jde přece jenom o jeden z nejlépe utajovaných projektů v dějinách filmografie. Toto, i se závěrečnými titulky, tři hodiny dlouhé drama plné poprvé poražených hrdinů dorazí do českých kin už 24. dubna.

Jaká je budoucnost obou projektů?

Postavy ze současné dějové linie Game of Thrones už nejspíš nikdy neuvidíme. Tvůrci se ovšem rozhodli zaměřit na rozsáhle propracované dějiny celého Západozemí a v průběhu několika let by se fanoušci měli dočkat prequelu, který prozatím nese pracovní název The Long Night a odehrávat by se měl v pradávné minulosti tohoto fantasy světa.

U studia Marvel jsou další projekty přeci jen jasnější. Ještě letos v létě se dočkáme pokračování Spider-Mana s podtitulem Far From Home, další roky pak přinesou stejně jako všechny předchozí tři snímky na sezónu. I přes mnohačetné spekulace a rádoby potvrzené informace o sólovém filmu Black Widow nebo vesmírných Eternals si však musíme počkat, až se celé studio rozhodne, že nastal správný čas na odstartování další desetiletky plné komiksů.

Zobrazeno 1231 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. duben 2019 17:42
Karel Krzyžoszczak

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste