Vytisknout tuto stránku
čt., 11. duben 2019 12:00

POZVÁNKA: Pondělní přednáška o klimatických změnách se zaměří na pohled studentů

Divadlo na cucky Divadlo na cucky Zdroj: olomouc.cz
Olomouc – V Divadle na cucky  se v pondělí koná přednáška věnovaná důležitému tématu, a to klimatickým změnám. Přednáška Svět na cucky – Klimatické změny a řízené počasí se koná 15. dubna. Akce začíná v 19 hodin a celým večerem provede diváky Radovan Dluhy-Smith, který přednáší na Univerzitě Palackého v Olomouci. Dané problematice se pak bude věnovat Marie Zatloukalová, spoluzakladatelka hnutí FridaysForFuture, která je jedním z hostů semináře.

Kromě počasí se posluchači dozví i o klimatickém inženýrství. Pod tímto pojmem si lze představit, jak se změní počasí, když se s ním manipuluje. Na přednášce se proberou způsoby, kvůli kterým se to může stát. Další otázkou bude, jestli je v pořádku rozprašování těžkých kovů do ovzduší a jestli je to nebezpečné pro člověka a přírodu. Na toto téma promluví Zdenko Čech, letecký inženýr, podplukovník letectva v záloze a kandidát věd v oboru technická kybernetika.

Diváci se pak mohou připojit do diskuze, která bude součástí semináře, který je především zaměřený na pohled českých studentů. Hostem přednášky je Marie Zatloukalová, studentka Univerzity Palackého v Olomouci a spoluzakladatelka hnutí FridaysForFuture. Projekt navazuje na myšlenky Švédky Grety Thunberg. Ta se angažuje v problematice klimatických změn a jejich dopad na celém světě. Katastrofálním dopadům se snaží zabránit. Po jejím vzoru dnes existuje již zmíněné hnutí FridayForFuture a Marie Zatloukalová, která je jednou z lidí, kteří jej mají na svědomí, je hostem pondělní přednášky.

Zobrazeno 1298 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. duben 2019 17:12
Hana Vítková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste