Vytisknout tuto stránku
pá., 12. duben 2019 10:40

Eurovision Song Contest 2019 je za dveřmi

Eurovision Song Contest 2019 Eurovision Song Contest 2019 Zdroj: eurovisionworld.com
Tel Aviv - Eurovision Song Contest je hudební soutěž mezi státy, které jsou součástí Evropské vysílací unie. Letošní již 64. ročník se bude konat v izraelském hlavním městě Tel Avivu, a to díky loňskému vítězství zpěvačky Netty, která zvítězila se svou písní Toy. Soutěž probíhá každoročně v květnu a to již od roku 1956. Letos se finálové večery konají v první polovině května, 1. semifinále proběhne v úterý 14. května, druhé semifinále pak o dva dny později, tedy ve čtvrtek 16. května. Finálový a hlavní večer se uskuteční v Tel Avivu v sobotu 18. května.

Dva semifinálové večery se konají z důvodu rozdělení všech soutěžních zemí do dvou skupin. Letošního ročníku se zúčastní celkem 41 zemí.

První semifinálový večer vystoupí 17 zemí. Mezi nimi je i Česká republika. Dalšími účastníky 1. semifinále budou například Bělorusko, Černá Hora, Finsko, Kypr, Maďarsko, Polsko, Slovinsko, Austrálie nebo Estonsko a Gruzie. Lake Malawi, kteří reprezentují Českou republiku, budou vystupovat jako třetí.

Druhého semifinálového večeru se účastní 18 zemí, a budou to například Arménie, Dánsko, Irsko, Rakousko, Rumunsko, Švédsko, Švýcarsko, Ázerbájdžán, Chorvatsko, Litva, Malta, Nizozemsko, Norsko a Rusko.  

Finálového večeru se pak účastní celkem 26 zemí. Poprvé v tento večer představí své interprety také představitelé takzvané Velké pětky, tedy Francie, Itálie, Spojeného království, Německa, Španělska, a také hostující země, tedy Izrael. Jako speciální host se na finálovém večeru představí zpěvačka Madonna.

Zobrazeno 1216 krát
Naposledy upraveno: po., 15. duben 2019 12:40
Gabriela Kokešová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste