Vytisknout tuto stránku
pá., 12. duben 2019 15:21

Satoranský zářil, Washington skomíral. Nastal čas přestupu jediného českého hráče v NBA?

Rozehrávač Wizards Tomáš Satoranský Rozehrávač Wizards Tomáš Satoranský Zdroj: nba.com
Tomáš Satoranský. Momentálně jediný Čech v nejprestižnější basketbalové soutěži na zeměkouli zažil přelomovou sezónu. Po opětovaném zranění rozehrávače Washingtonu Wizards číslo jedna Johna Walla dostal šanci, kterou bezpochyby využil, a v kuloárech se začaly objevovat zprávy o možném přestupu do větší organizace.

 

Průměr více než deset bodů na zápas od ledna letošního roku zdobil Satoranského statistiky, i přes to, že se samotný klub trápil. Wizards zdaleka od úvodu sezóny nevypadal jako tým bojující o play-off a často křečovité a odevzdané výkony stačily jen na jedenácté místo východní konference.

Satoranskému navíc letošní sezónou končí i jeho nováčkovská tříletá smlouva v hodnotě devíti miliónů dolarů a bude se muset rozhodnout, kde dál pokračovat. V záloze je řada variant, od návratu do Evropy po setrvání ve Washingtonu. Zásadním problémem setrvání je kouč Wizards Scott Brooks, mezi jehož oblíbence Satoranský rozhodně nepatří. Nebýt dlouhodobého zranění Walla, bývalá hvězda basketbalové Barcelony by se musela jednoznačně smířit s pozicí zahřívače lavičky.

Odradit od prodloužení kontraktu by Satoranského, který jako první Čech v letošní sezóně nasbíral triple-double, mohl i konec oblíbeného prezidenta klubu Ernieho Grunfelda. Na druhé straně tím ale nastává možnost odchodu samotného kouče Scotta Brookse, což by jistě českému hráči prospělo. Otevírá se tedy cesta do lépe fungujícího klubu NBA? Těžko říci. V rozhovorech pro zámořská i tuzemská média mluvil i o setrvání ve Wizards jako jistotě, na druhé straně nabídce zaručující přes deset miliónů dolarů ročně by se těžko ubránil.

Satoranského budoucnost proto zůstává ve hvězdách. Faktem je, že pro českého fanouška by byl určitě Tomášův přestup pozitivem, přeci jen utkání Washingtonu nepatří co do atmosféry i výkonů mezi nejatraktivnější. Zároveň doufejme, že jeho kariéra v NBA neskočí, stejně jako u Jana Veselého, odchodem po třech sezónách do méně prestižní turecké soutěže. Vždyť NBA je soutěž těch nejlepších z nejlepších a českého fanouška zcela jistě potěší, když v ní bude mít také české zastoupení.

Zobrazeno 1628 krát
Naposledy upraveno: so., 13. duben 2019 11:59
Tobiáš Czekaj

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste