Vytisknout tuto stránku
ne., 14. duben 2019 10:33

Hamilton zvítězil v Číně a zvýšil náskok na šest bodů

Valtteri Bottas před startem Velké ceny Valtteri Bottas před startem Velké ceny Zdroj: www.twitter.com/MercedesAMGF1
Šanghaj - Třetí závod v kalendáři patřil opět Mercedesu, který zabránil slibovanému návratu Ferrari. Lewis Hamilton po šesté v kariéře zvítězil v Číně a zvýšil své vedení v tabulce šampionátu před svým týmovým kolegou Valtterim Bottasem na šest bodů. 

Do jubilejního závodu s řadovou číslovkou tisíc se seřadili nejlepší závodníci podle výsledků sobotní kvalifikace, tedy v pořadí Mercedes, Ferrari. A právě boj mezi těmito dvěma týmy sliboval napínou show, ačkoliv to byl ještě před rokem Daniel Ricciardo a Red Bull, kdo se ujmul vedení. Do první protáhlé zatáčky, specifické právě pro Čínu, se aktuální rozmístění jezdců změnilo jen mírně, avšak rovnou na vedoucích pozicích. Po nepovedeném startu předjel Valtteriho Bottase Lewis Hamilton a nastavil vlastní tempo. Změny se konaly i v týmu červených. Mladý talent Charles Leclerc už po několikáté poukázal na to, že nehodlá za Vettelem kroužit dlouho, a i tentokrát se posunul na třetí místo. O několik metrů dále následovala kolize mezi Kvyatem a Norrisem, která Brita později ze závodu vyřadila. Právě Daniil Kvyat měl s podobným chováním za volantem už v minulosti problémy, které ho stály post v prestižním Red Bullu i v Toro Rosso. 

Ferrari pomohlo Vettelovi k pódiu týmovou režií

Pochybnosti fanoušků o tom, kdo v italské stáji zastává roli týmové jedničky, vzalo do svých rukou vedení Ferrari. Důkazem bylo dnešní využití týmové režie, které se ovšem nevyvedlo podle představ. První rozkazy do vysílačky přišly v jedenáctém kole. Charles Leclerc musel po předjížděcím manévru, při kterém se dostal na třetí místo, pustit podle slov nadřízených rychlejšího Vettela před sebe, i když zajížděné časy ukazovaly jinak. Němec v zápětí začal chybovat. Nejprve v kole čtrnáctém, znovu v šestnáctém okruhu. V tom devatenáctém pak zajel pro čerstvou sadu pneumatik a vrátil se až před Maxem Verstappenem na pátou příčku. Ani zde se necítil v bezpečí a na pár chvil si pozici dokonce vyměnili. Další vítězný souboj pak svedl s Leclercem v 43. kole, když z boxové uličky vyjel podruhé. Na pódium se vedle Vlattetriho Bottase a Lewise Hamiltona podíval především pomocí týmové režie shora. 

Daniil Kvyat následkem vlastní nehody nedokončil závod

Společně s vozy McLarenu neprojel cílovou čarou Daniil Kvyat. Po střetu s Landem Norrisem se vyskytly problémy na jeho voze Toro Rosso ve 32. okruhu. Mechanici nedokázali nasadit nové přítlačné křídlo a Kvyatův pobyt v boxech tím značně prodloužili. Dvanáct kol před koncem závodu musel vůz zcela odstavit a závod i pro něj skončil. Šachovnicovou vlajku dnes nespatřil ani Nico Hülkenberg.

 

Konečné pořadí Velké ceny Číny:

  1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1.32:06.350
  2. Valtteri Bottas (Mercedes) +6.552s
  3. Sebastian Vettel (Ferrari) +13.744s
  4. Max Verstappen (Red Bull) +27.627s
  5. Charles Leclerc (Ferrari) +31.276s
  6. Pierre Gasly (Red Bull) +89.307
  7. Daniel Ricciardo (Renault) +1 kolo 
  8. Sergio Pérez (Racing Point) +1 kolo
  9. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) +1 kolo
  10. Alexander Albon (Toro Rosso) +1 kolo
  11. Romain Grosjean (Haas) +1 kolo
  12. Lance Stroll (Racing Point) +1 kolo
  13. Kevin Magnussen (Haas) +1 kolo
  14. Carlos Sainz (McLaren) +1 kolo
  15. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) +1 kolo
  16. George Russel (Williams) +2 kola
  17. Robert Kubica (Williams) +2 kola
  18. Lando Norris (McLaren) DNF
  19. Daniil Kvat (Toro Rosso) DNF
  20. Nico Hülkenberg (Renault) DNF
Zobrazeno 1093 krát
Naposledy upraveno: ne., 14. duben 2019 12:30
Dominik Hron

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste