Vytisknout tuto stránku
ne., 14. duben 2019 22:57

Janovské derby ovládla Sampdoria, Inter i Neapol zvítězili

Matías Vecino se raduje gólu, kterým definitvně rozhodl proti houževnatému Frosinone Matías Vecino se raduje gólu, kterým definitvně rozhodl proti houževnatému Frosinone Zdroj: https://www.inter.it/en/hp
Itálie - Souboj dvou celků z přístavního města ovládla Doria díky bleskové trefě Defrela a 22. brance Quagliarelly z pokutového kopu. Tomu ještě předcházela červená karta pro janovského stopera Biraschiho. I v dalších střetnutích se dařilo favoritům. Neapol snadno došla k výhře 3:1 na půdě posledního Chieva. O jednu příčku lépe postavené Frosinone podlehlo Interu 1:3. Zbytek zápasů přinesl smírné výsledky – v úvodním divokém mači dne uhrálo Cagliari remízu 1:1 v Turíně. Krom gólů byly k vidění i tři červené karty. Sassuolo i přes velké množství šancí hrálo bez branek s Parmou. Stejně dopadl i souboj Fiorentiny s Bolognou.

Tradiční nedělní výkop krátce po poledni tentokrát obstarali fotbalisté Turína a Cagliari. Oba celky začaly zostra a již v prvních třech minutách viděli žluté karty domácí Rincon a hostující Barella. V krátkém časovém rozmezí přišly i první šance na obou stranách, když z dálky pálil nejprve turínský Baselli, kterého vychytal Cragno, a na druhé straně to zkusil Ionit̡a, ovšem jeho ránu zastavilo břevno. Před odchodem do šaten obstaralo vzrušení už jen zranění De Silvestriho, jehož nahradil Aina.

Po přestávce převzali aktivitu Turínští a rychle se jim ji podařilo přetavit v gól. Přetažený míč ze standartní situace vrátil do ohně Izzo a Zaza se zblízka již nemohl mýlit. Po vstřelené brance se domácí lehce zatáhli, nechali tvořit hráče ze sardinského celku, za což je málem potrestal v 71. minutě hlavičkou na zadní Pavolletti. Pro hosty bylo za chvíli ještě lépe, protože Zaza se nechal nesmyslně vyloučit za řeči, i když se nic mimořádného na hřišti nedělo.

Oslabený Turín navíc ihned inkasoval. Leonardo Pavoletti usměrnil za Sirigua centr Cigariniho, načež se dlouho zkoumala situace na videu, ale střelec v offsidu nebyl. Nabuzené hráče Cagliari paradoxně utlumil vlastní spoluhráč. V 82. minutě totiž Luca Pellegrini sestřelil N’Kouloua a uviděl od sudího druhou žlutou kartu. A zatímco rovnovážný stav branek vydržel až do konce, tak stav hráčů nikoli, jelikož další červenou dostal v šesté minutě nastavení Barella. Rozehrávky přímého kopu se ujal Baselli, ale Cragno ho vychytal a zařídil tak dělbu bodů.

Derby della Lanterna ovládla Sampdoria, Quagliarella se osamostatnil v čele střelců

Souboj dvou celků z města Kryštofa Kolumba lépe odstartovala „domácí“ Sampdoria. Jako první to sice vyzkoušel technicky Kouamé na druhé straně, pak ovšem zatlačili „námořnící“, z čehož nejprve vyústil brejk, který rozjel i zakončoval Linetty, ale poté, co se pěkně uvolnil okolo beka, mířil jen do míst, kde stál Radu. Po následném rohu už přišel gól, neboť sražený centr vrátil zprava do předbrankového prostoru Quagliarella, odkud ho za Radua doklepl Defrel.

Hráči Sampdorie byli do konce poločasu jako polití živou vodou a jasně dominovali. Ramirézův dalekonosný pokus z volného kopu ještě zlikvidoval Radu, nicméně na lob Quagliarelly po milimetrovém pasu Praeta nedokázal reagovat. Na brankové čáře ho naštěstí dokázal zastoupit Biraschi, který odkopl míč do bezpečí. Obraz se přesto lehce vyrovnával, a tak při jednom útoku Janova nebezpečně vypálil k pravé tyči Veloso, ale Audero se blýskl pohotovou „robinsonádou“.

Do druhé půle chtěli hráči Janova určitě vstoupit lépe, nýbrž pravdou byl pravý opak. V 51. minutě si chtěl Defrel na hraně šestnáctky zpracovat nákop Quagliarelly, jenže trefil ruku Biraschiho a sudí byl nekompromisní – červená karta a penalta, ze které vsítil zkušený útočník Dorie již svoji 22. branku v sezoně a opět má navrch v boji o krále střelců. V 69. minutě mohli hosté snížit, po prvním rohu míč nebezpečně tečoval Panděv a po tom druhém všechny přetlačil Criscito, nicméně ani jeden pokus se neuchytil. V posledních momentech duelu mohl na 3:0 upravit Quaglirella ze samostatného úniku, kam mu sklepl balon Gabbiadini, ovšem Radu se proti italskému veteránovi znovu vytáhl. Sampdoria po dvou porážkách dnešním triumfem opět oživila šanci na účast v pohárové Evropě.

Souboje Sassuola s Parmou a Fiorentiny s Bolognou dopadly bez branek

Další dvě utkání měla výkop od 15 hodin. V jednom z nich přivítalo 12. Sassuolo jen o příčku horší Parmu. Domácí se hned ve třetí minutě radovali z úvodní trefy, ovšem VAR objevil faul zakončujícího Matriho. Nato dvakrát nebezpečně střílel z dálky Boga, jeho první pokus však vyrazil Sepe a druhý šel těsně vedle tyče. V 38. minutě nedokázal poslat hosty do vedení po faulu Bourabii z penalty Ceravolo, jelikož Consigli vystihl směr nedůrazně kopnutého pokusu. To bylo ze strany Parmy vše a šance nadále počítaly jen domácí. Jenže Peluso po pěkně sehraném signálu z přímého kopu nedokázal usměrnit hlavičku snad ze dvou metrů mimo Sepeho, a jelikož si podobně počínal i Berardi z dorážky Bourabiova stříleného centru, tak zápas skončil 0:0

O záchranu bojující Bologna se přijela pokusit obrat o body Fiorentinu, které již o nic moc nejde. Hosté se od začátku více snažili, leč bez většího efektu. Naopak jim utekl Simeone, jenže mladý kanonýr neměl po sprintu od vlastní šestnáctky dost energie na prudší zakončení. Ještě před pauzou to zkoušel Dabo po rohu a následném zaváhání Skorupskiho, polský brankář ale svoji hrubku napravil. Po návratu na hrací plochu byl vidět především domácí Muriel. Nejdřív střílel z dálky těsně vedle, poté dostal přesný pas za obránce, ale svojí střelou trefil jen Skorupskiho a nakonec poslal do vápna ostrý centr, který bez jakékoli změny směru proskákal až na tyč. Branky se bohužel diváci nedočkali a hosté tak mají do tuhých bojů ve spodku tabulky alespoň bod.

Neapol v poklidu vyhrála ve Veroně, Chievo tím pádem jistě sestupuje

Definitivní razítko dali fotbalisté Neapole svým dnešním soupeřům z Verony na pád o soutěž níž. Od začátku se hrálo pouze na jednu branku – či spíše okolo ní. Domácí i tak inkasovali. Po rohu z kopačky Mertense v 15. minutě nechali nedůrazní obránci hlavičkovat snad z půl metru na přední tyč Koulibalyho a ten se nemýlil. Druhou trefu mohl přidat ve 25. mintě opět po standartní situaci jeho stoperský kolega Chiricheş, ovšem nadýchaný bochánek Insigneho trefil hlavou bídně a míč Sorrentina vůbec neohrozil. Vzápětí centroval Ruiz na Milika, ten byl ale z úhlu a svoji hlavičku poslal nad. V nastavení se ještě minul povedeným obstřelem z dálky Ruiz.

Po návratu na hrací plochu se v první příležitosti objevil Milik, kterého po ekvilibristickém sólu našel Insigne, jenže polský útočník přestřelil. Chuť si spravil hned z další akce v 64. minutě, když napřáhl levou nohou z 25 metrů a rána skončila přesně mezi tyčí a rukou Sorrentina. Ještě veseleji bylo mezi hostujícími fandy v 81. minutě, protože se podruhé v zápase prosadil Koulibaly, který po dalším rohu napálil tvrdou bombou odražený míč mezi tyče. V 90. minutě Chievo alespoň kosmeticky snížilo na 1:3, neboť po centru od rohového praporku vyskočil nejvýše Boštjan Cesar a usměrnil svoji palici mimo dosah Ospiny.

Frosinone i přes závěrečný nápor podlehlo Interu Milán

Předposlední mančaft celé ligy z Frosinone, posílený dvěma vyhranými zápasy v zádech, chtěl pokračovat ve své „mission impossible“ za udržením mezi elitou. Hosté z Milána zase chtěli naplno bodovat, aby si udrželi pětibodový náskok na svého městského rivala ze čtvrté příčky. A hned z první možnosti se Inter dokázal zásluhou Nainggolana prosadit. Belgický internacionál dokázal totiž v krkolomné pozici umístit D‘Ambrosiův centr z pravé strany přesně za Sportiellova záda. Následně to zkusil z dálky Chibsah, nicméně Handanović si poradil. Ghanský záložník byl v hlavní roli i ve 41. minutě, avšak asi jinak, než by si sám představoval. Fauloval totiž ve vápně, a tak se místo vyrovnání podruhé prosadili nerazzuri, konkrétně Perišić.

V 60. minutě Frosinone zničehonic snížilo, i přesto, že s balonem se příliš nepotkávali. Po pravé straně se dostal míč po rychlé kombinaci až k Ciofanimu, ten nabil na vápno Cassatovi, jehož utažená rána zapadla přesně k levé tyči. Domácí snížení řádně vyhecovalo, dokonce se jim podařilo dlouhé pasáže vůbec nepustit Inter k míči, ovšem kýžené vyrovnání nepřišlo. Milánští nakonec z jednoho z brejků dokázali přidat pojišťující zásah. Vecino, Icardi a Mário ho vykombinovali pro prvně jmenovaného a ten nekompromisně zakončil. Frosinone se tím o něco přiblížila sestupová můra, Inter se pro změnu může pomalu začít těšit na Ligu Mistrů.

Zobrazeno 1180 krát
Naposledy upraveno: po., 15. duben 2019 10:49
Jakub Mikoláš

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste