Vytisknout tuto stránku
pá., 19. duben 2019 16:28

Ukrajinští prezidentští kandidáti se utkají v debatě na stadionu

Petro Porošenko na stadionu Olimpijskyj Petro Porošenko na stadionu Olimpijskyj Zdroj: Zdroj: Wikimedia Commons
Kyjev - Tento pátek se na fotbalovém stadionu Olimpijskyj v Kyjevu bude konat debata mezi dvěma kandidáty na post ukrajinského prezidenta. Proti sobě budou stát dosavadní prezident Petro Porošenko a herec Volodomyr Zelenskyj.

Dlouho přitom nebylo jasné, jestli se duel vůbec na stadionu s kapacitou 80 tisíc diváků vůbec odehraje. Předmětem sporu bylo nejen místo, ale také doba pořádání duelu či funkce moderátora. Této role se nakonec zhostí neúspěšná kandidátka a expremiérka Julija Tymošenková.

Do druhého kola, které se odehraje v neděli, vstupuje jako favorit herec Zelenskyj s očekávanými zhruba 70 procenty hlasů. Na Porošenka s 20 procenty tak má více než dvojnásobný náskok. Navazuje tak na své vítězství z prvního kola, kdy se svými 30 procenty porazil druhého Porošenka. O tom, zda debata, na níž budou dohlížet tisíce členů ukrajinských bezpečnostních složek, s konečnými výsledky nějak zamíchá, se ještě neví. Očekávají se však bezpečnostní rizika, neboť politická situace na Ukrajině je již dlouhodobě napjatá, a podle policejních informací je vysoká šance, že při debatě na stadionu dojde k výtržnostem.

Zobrazeno 1520 krát
Naposledy upraveno: pá., 19. duben 2019 23:27
Jakub Loukota

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste