Vytisknout tuto stránku
so., 20. duben 2019 00:11

Australský orchestr se přidal k pozvání na 56. Kmochův Kolín

Cardinia Civic Concert Band Cardinia Civic Concert Band Zdroj: Cardiniacivicconcertband.com.au
V Městském společenském domě Kolín to zase jednou jiskřilo. Ve čtvrtek 17. dubna proběhl již tradiční jarní koncert Městské hudby Františka Kmocha (MhFK), který fungoval jako pozvánka na letní 56. ročník festivalu Kmochův Kolín. Ten se bude konat od pátku 7. do nedělě 9. červa a v rámci hudebního programu na něm vystoupí široká škála domácích i zahraničních umělců a souborů. Letos ale pořadatelé překvapí své návštěvníky velice vzácným a exotickým hostem. MhFK totiž navázala partnerský vztah s orchestrem z Austrálie, konkrétně s tělesem Cardinia Civic Concert Band. 

Tento soubor je reprezentativním tělesem hrabství Cardinia. Vystupuje na řadě akcí, jako třeba na Pakenham Show, Yakkerboo, ANZAC Day či pověstném Variety Night v Pakenhamu. Orchestr byl původně založený koncem 80. let 19. století a začínal v menším obsazení pod vedením svého bubeníka. V průbehu let poté došlo ke změně obsazení a orchestr se stal koncertní kapelou předměstí Pakenham. Na konci roku 1994 se Pakenham spojil s okolními předměstími a došlo ke vzniku Shire Cardinia, a tak došlo ke změně jména na Cardinia Civic Concert Band. 

Orchestr se postupně zvětšil a rozšířil i svůj žánrový rozptyl. Tím si získal i spoustu mladých hudebníků, kteří se k souboru toužili přidat. Od roku 1994 stojí v čele tělesa žena, jedna z prvních členek souboru. Kim Thomsen působila šest let v Royal Australian Navy (RAN). S RAN kapelou hrála při mnoha příležitostech pro členy královské rodiny, včetně královny Elizabeth, Prince Phillipa, prince Charlese i později princezny Diany. Poté se přidala s Cardinica Civic Concert Bandu, a ten pod její taktovkou jen prospívá.

Začátkem dubna se kapela vydala na své již druhé evropské turné, v rámci kterého navštívili i Kolín, aby se připojili k muzikantům MhFK, a přizvali tak k ojedinělé podívané co nejvíce milovníků hudby.

Kromě Australského orchestru, se ale můžeme na letošním Kmochově Kolíně těšit také na hosty z Maďarska, Rakouska, Chorvatska, a dokonce z Mexika! Nedílnou součástí programu budou také mažoretky, malé dechové orchestry, kolínské dechové soubory, orchestry z celých Čech a Moravy a samozřejmě nesmí chybět VIP hosté, jako je David Koller, Jitka Čvančarová, Ivan Mládek, Ondřej Havelka nebo Eva Pilarová.

Nenechte si ujít tento báječný mix dobré hudby, občerstvení, příjemné nálady a velké propojenosti všech zemí s láskou pro dechovou – moderní i tradiční – hudbu.

Zobrazeno 1121 krát
Naposledy upraveno: so., 20. duben 2019 14:45
Nikola Suchová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste