Vytisknout tuto stránku
ne., 21. duben 2019 17:03

Jednoduchá hesla užívají podle britské studie miliony lidí

ilustrační obrázek ilustrační obrázek Zdroj: TNW
Velká Británie – Miliony lidí používají jednoduše prolomitelná hesla jako „123456“ na svých „senzitivních“ účtech. To odhalila první studie britského Národního centra kybernetické bezpečnosti (NCSC), která analyzovala veřejnou databázi úspěšně hacknutých účtů. V neděli o tom informovala BBC.

Studie odhalila, jaká slova, řady čísel a fráze lidé použili jako hesla ke svým účtům, do nichž se někdo úspěšně naboural. Naprosto nejpoužívanější čili nejjednodušší na prolomení, jsou hesla obsahující číslice „123456“. Tuto řadu čísel využili lidé u 23 milionů prolomených účtů. Hned za ní je její delší verze „123456789“. Velmi často hackeři také prolomení hesla obsahující „qwerty“ (prvních šest písmen na anglické klávesnici), „password“ (česky heslo) a „1111111“.

Nejčastěji požitá jména pro zabezpečení účtu jsou Ashley, Michael, Daniel, Jessica a Charlie. Velmi často lidé užívají i jména svých oblíbených sportovních teamů. Například z Premiere League jsou v heslech nejpoužívanější Liverpool a Chelsea. Ze světa muziky pak skupina Blink-182.

„Nikdo by neměl chránit citlivá data něčím, co si může každý tipnout, jako je jejich křestní jméno, jméno oblíbené kapely a podobně,“ uvedl technický ředitel NCSC Ian Levy.

V rámci výzkumu se NCSC ptala lidí na jejich bezpečnostní návyky a obavy na internetu. Zjistili, že až 42% lidí očekává ztrátu peněz kvůli online podvodu a pouze 15% lidí uvedlo, že se cítí být dostatečně informovaní, aby byli schopni se sami ochránit online. Méně, než polovina dotazovaných používá těžko zjistitelná hesla na svůj hlavní e-mailový účet.

Průzkum byl zveřejněný před konferencí Cyber ​​UK, která se bude konat v Glasgow ve středu 24. a v pátek 25. dubna.

Zobrazeno 1376 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. duben 2019 20:08
Jonáš Krutil

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste