Vytisknout tuto stránku
st., 24. duben 2019 13:04

Festival Dvořákova Olomouc nabídne i doprovodnou hudbu k hororu

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc vypukne již brzy Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc vypukne již brzy Zdroj: olomouc.cz
Olomouc - Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc již tradičně zpříjemní část května nejen Olomoučanům. Letos program láká především na německý komorní soubor Acelta Quintet nebo fantasy horor s živým doprovodem Moravské filharmonie Olomouc (MFO). 18.  ročník zahájí MFO ve čtvrtek 16. května v kostele Panny Marie Sněžné.

Filharmonie pod taktovkou Petra Vronského zahraje skladby od Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka a Václava Riedlbaucha.  Avšak výběr těchto jmen není náhoda. „Program je postaven velmi symbolicky, neboť v roce 2019 si připomínáme 60. výročí úmrtí poličského rodáka Bohuslava Martinů. Připomeneme si také nedávno zesnulého českého skladatele, pedagoga a manažera Václava Riedlbaucha," uvádí ředitel MFO Jonáš Harman.

Během devíti dnů festival nabídne sedm koncertů na sedmi různých místech. „Letošní ročník festivalu nabídne sedm hudebních produkcí, přičemž tři z nich se budou konat v olomouckých kostelích, a to zejména z důvodu zvolené dramaturgie a záměru celkového vyznění provedených děl,“ vysvětluje dramaturgyně festivalu Ivana Kalina Tabak.

Každý rok se v rámci festivalu uvede jeden film předválečné kinematografie s nově vytvořenou hudbou. Letos se návštěvníci mohou těšit na hudební doprovod k fantasy hororu Jak Golem na svět přišel. O hudbu k tomuto filmu se postaral americký dirigent a skladatel Robert Israel, který zároveň v pátek 17. května v 19 hodin v kině Metropol své dílo s MFO uvede.

Na festival však zavítají i další zahraniční umělci. Mladý německý ansámbl Acelga Quintett, který se pyšní prestižním oceněním v německé soutěži ARD, vystoupí v neděli 19. května od 17 hodin v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Hejčíně. Dalším významným hostem bude Lisztův komorní orchestr, který pod vedením Pétera Tfirsta zahraje díla od W. A. Mozarta a F. Shuberta. Svůj program předvedou ve čtvrtek 13. května v 19 hodin v sále Reduty.

Už teď si mohou zájemci na webu ticketportal.cz zakoupit vstupenky na jednotlivé koncerty festivalu. 

Zobrazeno 1461 krát
Naposledy upraveno: út., 30. duben 2019 22:51
Terezie Krejčí

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste