Vytisknout tuto stránku
so., 27. duben 2019 18:07

Kvůli suchu je v ohrožení i pivo

Přežije ječmen? Přežije ječmen? Zdroj: visitplzen.eu
ČR – Poslední roky, které jsou velice suché, velmi ohrožují také kvalitu piva. Každoroční sezónní výkyvy počasí, dlouhotrvající sucho a extrémní vítr vedou k tomu, že jarní ječmen nedosáhne dostatečných kvalit. Porosty i s nalévajícími obilkami zaschnou daleko dříve, než by měly.

Ani produkce druhého ječmene ozimého není úplně ideální ke sladování. Vědci se tedy rozhodli najít jinou cestu, jak zajistit dostatečnou kvalitu této suroviny. Řešením se zdá být genetická úprava ječmene tak, aby byl více odolný před nepříznivými klimatickými podmínkami.

"V klimatických podmínkách Česka, především oblasti Hané, Polabí nebo jižní Moravy. Tyto oblasti trpí nejvíce suchem,“ uvedl vedoucí brněnského pracoviště Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Vratislav Psota.

Dále také vysvětlil, proč mají největší problémy právě tyto rostliny. "Jarní sladovnický ječmen je plodina s krátkou vegetační dobou a malým kořenovým systémem. Klimatická změna na ni proto dopadá více než na jiné.“

Další řešení se nabízí v podobě ječmene ozimého, který by za pomoci genetiky, mohl být dostatečně kvalitní i pro sladovnickou činnost. Sládci i konzumenti musí doufat, že se vědcům podaří najít způsob, jak zlepšit kvalitu ječmene co nejdříve.

Zobrazeno 1280 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. duben 2019 18:49
Jan Frehar

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste