Vytisknout tuto stránku
ne., 28. duben 2019 10:09

RECENZE: Největší událost filmového roku, z Endgame je už nyní fenoménem

Endgame je čtvrtý snímek se všemi hrdiny Avengers Endgame je čtvrtý snímek se všemi hrdiny Avengers Zdroj: https://www.cnet.com
Když před deseti lety startoval nenápadné vyhlížející projekt filmového vesmíru Marvel, nikoho ani nenapadlo, jaký převrat filmy o nadpřirozeně nadaných hrdinech přinesou. Po třech fázích a dvaceti dvou snímcích však přišla nejtěžší otázka. Dokáže bratrská dvojice režisérů Rusoových důstojně zakončit celou ságu točící se kolem kamenů nekonečna? 24. dubna přišla do kinosálů po celém světě jednoznačná odpověď v podobě toho nejvelkolepějšího finále jakékoliv dosud vytvořené série.

Spoilery nabitá tříhodinovka

Co se příběhu týče, vracíme se k hrdinům takřka ve stejném okamžiku, ve kterém jsme je opouštěli s koncem loňské Infinity War. Vesmírný dobyvatel Thanos dosáhl svého cíle a za pomoci rukavice nekonečna vymazal polovinu žijících obyvatel celého vesmíru. Ať už patříte mezi zaryté fanoušky sledující jakýkoliv uniklý záběr a teorii, nebo je vám propagace více méně jedno, tenhle scénář vás dozajista překvapí. Tvůrci a herci udělali vše pro to, aby se žádná zápletka nedostala ven z natáčení a to se jim dařilo, až do odhalení několika zásadních scén pět dní před premiérou. Velmi těžko se mluví o příběhu takových rozměrů bez jakýchkoliv detailů a to, jakým způsobem tvůrci zvládli dovést příběhy jednotlivých protagonistů k závěru, je dechberoucí. Celá neskutečná tří hodinová stopáž funguje jako dokonalé uzavření každé z dříve rozehraných linií. Film postupně graduje a vyvrcholení třetího aktu je pak možná to nejlepší, co komiksový žánr v historii předvedl.

Hrdinové poprvé prohráli, herci na tom naopak těží

Herci se svými postavami rostli celou dekádu a není tak překvapující, jakou kvalitu mají jejich výkony. Vyzdvihnout je ovšem znovu potřeba Roberta Downey Jr., ten své roli tentokrát obětoval ještě mnohem víc než kdy předtím. Za zmínku pak stojí také ztvárnění robotické Nebuly, které sic nenápadně vkládá své umění už několik let skotská herečka Karen Gillan. Ta má vůbec poprvé na své scény v těle Thanosovy dcery delší čas na plátně. Soustředění na původní šestici Avengers bohužel přineslo i jednoho Černého Petra. Chris Hemsworth doplácí na humoristický záměr scénáristů a jeho Thor díky těmto volbám působí občas až laciným dojmem. To, co fungovalo v Ragnaroku Taiky Waititiho, bohužel tentokrát nevyšlo.

Audiovizuální skvost

Obrovský rozpočet 356 milionů dolarů pomohl tvůrcům k provedení zevnějšku, který ohromuje. Ačkoliv se první třetina snímku věnuje spíše komorním scénám rozvíjejícím charakter všech přítomných hrdinů, jakmile se děj dostane do vesmíru a k nejedné ze skvěle vypadajících potyček, vše vypadá megalomansky a klidně zároveň. Tým stojící za vizuálními efekty dokonce na mnohých scenériích spolupracoval s vědeckými experty z NASA, což je nejspíš připravuje na snímky budoucí. Čtvrtá fáze MCU by měla být podle slov producenta projektu Kevina Feigeho mnohem víc kosmicky laděná. Hudební podkres pokračuje ve využívání motivů známých ze sólových dobrodružství hrdinů a vy tak dokonale rozeznáte scény Steva Rogerse a nové posily týmu Carol Danvers.

V kině jsem viděl Endgame již dvakrát, v obou případech šlo o emocionální kolotoč podpořený reakcemi fanoušků sedících v kině. Ať už šlo o druhé Relikvie smrti, Pomstu Sithů, nebo Bitvu pěti armád, žádné finále nezvládli filmaři tak bravurně právě jako deset let budované čtvrté Avengers. Rozhodně nejde o film pro každého, minimálně znalost předchozí Infinity War je povinností, pokud však máte přehled a většinu snímků jste viděli, dostane vás tenhle film do kolen. Úplně jinak by moje recenze film rozebírala v rámci jednotlivých rozhodnutí provedených napříč příběhem, tohle si ale každý musí zažit v kině sám.

10/10

Zobrazeno 1349 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. duben 2019 19:01
Karel Krzyžoszczak

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste