Vytisknout tuto stránku
út., 30. duben 2019 16:01

Padly tresty za zmlácení číšníka Nizozemci

Městský soud Praha Městský soud Praha Zdroj: Zdroj: Wikimedia Commons
Praha - Na šest a pět let do vězení za těžké ublížení na zdraví poslal minulé úterý soud do vězení nizozemské bratry Armina a Aräshe Nahviovy. Městský soud v Praze tak překvalifikoval původní obžalobu, kterou byl pokus o vraždu. Bratři byli souzeni za zbití číšníka v centru Prahy loni v dubnu. Verdikt ještě není pravomocný.

Rvačka, která byla předmětem soudního řízení, se odehrála údajně kvůli tomu, že si skupina pěti Nizozemců donesla do restaurace vlastní alkohol. Během bitky bratři vážně zranili číšníka, který se podle soudního znalce Ivana Procházky mohl ocitnout v ohrožení života. Oba bratři během soudního líčení ve své řeči svou vinu přiznali a vyjádřili hlubokou lítost nad tím, co se stalo. Zároveň také podotkli, že jsou připravení nést svůj trest, zaplatit léčení zraněného číšníka a omluvit se jak poškozenému, tak České republice. "Každý dělá chyby, ale že jsem se účastnil této rvačky byla moje největší chyba v životě. Přijel jsem do Prahy, abych oslavil rozlučku se svobodou kamaráda a skončilo to tak, že jsem zranil kamaráda," řekl ve svém projevu Aräsh Nahvi. Oba bratři však popírají úmysl jej zabít, jak tvrdila obžaloba.

Podle státní zástupkyně Taťány Prici šlo jednoznačně o pokus o vraždu a jako takový navrhovala pro oba bratry trest od deseti do čtrnácti let za mřížemi. Podle ní byl útok skupiny turistů koordinovaný a cílený, třebaže šlo o vyhrocenou situaci. To však odmítá obhájce obžalovaného Armina Nahviho Jan Lokajíček, podle kterého rvačce předcházel slovní spor mezi Nizozemci a provozním restaurace. Zmíněný provozní bitku začal a číšník se do ní pouze připletl. Lokajíček celý incident označuje za trestný čin rvačky, maximálně těžké ublížení na zdraví, ne však za pokus o vraždu. 

Poškozený číšník, který strávil po útoku tři týdny v nemocnici a podle soudního psychiatra trpí postupně se zlepšující posttraumatickou stresovou poruchou, po útočnících žádá odškodné a bolestné ve výši 1,8 milionu korun. Od obžalovaných se již dočkal 51 tisíc eur a návrh na odškodné v podobě dalších 60 tisíc, v přepočtu tedy asi 1,5 milionu korun, splácených po dvoutisícových částkách každý měsíc. Tento návrh však odmítl zmocněnec číšníka Michal Marini s tím, že je nedostačující.

Zobrazeno 1426 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. květen 2019 22:26
Jakub Loukota

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste