Vytisknout tuto stránku
po., 6. květen 2019 16:18

ROZHOVOR: Nejtěžší na práci s mládeží je zaujmout.

Pavel Studený ve florbalovém dresu Pavel Studený ve florbalovém dresu Zdroj: Kateřina Studená
Děti i dospívající mládež se v dnešní době stále častěji ubírají za počítačové monitory, než na hřiště a zahrady. Jak jim ukázat, že týmové hry jsou taky zábavné, možná i zábavnější, než ty počítačové? Čtyřiceti pěti letý Pavel Studený je pracujícím člověkem, aktivním hráčem florbalu a ve svém volnu si najde čas i na vykonávání funkce předsedy a sekretáře florbalového oddílu v Pardubickém kraji. Snaží se mladé kluky i pár slečen udržet u aktivního zdravého života, právě ve florbalovém týmu. To ale s konkurencí tradičních týmových sportů, jako je fotbal nebo hokej, není vůbec lehké.

Jak dlouho už aktivně hraješ a jak dlouho působíš jako předseda a sekretář oddílu FBC TJ Draci Lanškroun?
Aktivně hraji asi 8 let, začínal jsem na pozici brankáře, dnes již občas hraji jako obránce. Předsedou oddílu a sekretářem jsem se stal před čtyřmi lety.

Co má předseda za povinnosti?
Každý sportovní oddíl musí ze zákona mít předsedu. Předseda zastupuje svůj oddíl na jednáních se sponzory, se zástupci města a se zástupci tělovýchovné jednoty.

Co obnáší post sekretáře oddílu?
Sekretář oddílu má za úkol komunikovat s příslušným sportovním svazem. Například sjednává pronájem tělocvičny pro jednotlivé zápasy, které konkrétní oddíl pořádá, nebo má právo přihlašovat jednotlivá družstva do soutěží nebo má například na starosti přihlašování nových hráčů do florbalové unie.  

Jak zvládáš dělat předsedu a sekretáře oddílu a zároveň hrát?
Na úrovni našeho oddílu nejsou tyto funkce tak časově náročné a dají se dobře skloubit s občasným hraním.

Děláš jen předsedu a sekretáře oddílu?
Všichni, kteří se podílí na organizaci oddílu jsou pracující chlapi, i trenéři. Pokud se nemohou dostavit na trénink některého družstva, zastupuji je. Pomáhám s dopravou mládežnických družstev na turnaje.

Co je podle tebe nejtěžší na práci s mládeží a jak ses s tímto úskalím vyrovnal ty osobně?
Nejtěžší je kluky zaujmout a udržet je u toho. Mluvím nejenom o trénincích, ale i všeobeně o florbalu jako takovém. V dnešní konkurenci sportů, která je samozřejmě i v našem městě, je těžké kluky v oddílu udržet. Samozřejmě jiný přístup musí být k těm nejmenším (elévkům) a jiný ke starším žákům nebo juniorům.

Máte nouzi o hráče nebo je o florbal velký zájem?
Momentálně nouzi o hráče nemáme. Zájem o hraní je větší než v předešlých letech. Pořád se hlásí děti, ale jak už jsem zmínil, zároveň o ně musíme bojovat hlavně s tradičními sporty jako je fotbal a hokej.

Mají o florbal zájem jen kluci nebo i dívky? Máte u Draků nějaké hráčky?
V Lanškrouně družstvo dívek nemáme, ale na tréninky s klukama chodí tři slečny. Zájem z jejich strany je, ale bohužel ne tak velký jako u kluků. Jejich počet tedy ještě nestačí na samostatné dívčí družstvo.

Jak vypadá taková typická tréninková jednotka, na čem si nejvíce zakládáte?
Obsah tréninku se odvíjí od toho, v jaké fázi přípravy dané dužstvo je, jakou hraje soutěž, a jak se mu dařilo v posledních zápasech. Základní osa tréninku je víceméně stejná nebo je několik variant, a pak se dle aktuální potřeby doplňují věci, které klukům v posledních zápasech nešly. Pozornost věnujeme hlavně obranné hře, rychlému přechodu do útoku a udržení míčku na hokejce.

Liší se nějak tréninky mezi věkovými kategoriemi Draků?
Ano liší. U těch nejmenších se začíná trénink formou hry a všeobecnými sportovními aktivitami, ne jenom florbalem. S přibývajícím věkem se víc a víc klade důraz na hru a pilování specifických herních dovedností, například individuální kontrola míčku, fyzická připravenost a tak dále.

Jak bys obecně zhodnotil Lanškrounskou florbalovou mládež? Posunuli jste se někam, jak herně, tak týmově, od doby co jsi vstoupil do oddílu?
Vzhledem k postupně narůstajícímu zájmu dětí o florbal jsme přešli z oddílového tréninku v posledních třech letech ke dvěma mládežnickým kategoriím v oficiálních soutěžích a na příští rok již plánujeme mít tři družstva v mládežnických kategoriích a družstvo mužů. Naši hráči se pravidelně objevují ve výběrech pardubického kraje, v současosti jeden náš odchovanec hraje divizní florbal a v loňském roce jeden náš hráč nastupoval za prvoligový florbalový tým.

Jakým směrem bys ty sám rád posunul váš oddíl ?
Rád bych do budoucna přispěl oddílu tak, abychom měli družstva ve všech mládežnických kategriích, které florbal umožňuje. Aby se každým rokem zájem dětí o florbal rozrůstal. Abychom dětem nabídli a zajistili kvalitní a školené trenéry, dobré sportovní prostředí, vybavení a příjemné vyžití.

Bez čeho by se fungující sportovní oddíl neobešel ?
Bez angažovanosti a obětování volného častu všech, kteří se starají o chod oddílu, o tréninky mládeže, bez podpory našich vlastních rodin a rodin hráčů, bez podpory města, sponzorů a tělovýchovné jednoty.

Jaké jsou tvé florbalové cíle?
Můj hlavní cíl ve čtyřiceti pěti letech je udržet se stále sportovně aktivní a zdráv.

Zobrazeno 1384 krát
Naposledy upraveno: st., 8. květen 2019 21:25
Kateřina Studená

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste