Vytisknout tuto stránku
ne., 12. květen 2019 15:23

RECENZE : Český zpěvák MessenJah vydal nové album, na kterém drží Balanc

Album Balanc Album Balanc Zdroj: MessenJah Facebook
Momentálně největší zpěvák na české reggae scéně MessenJah vydal po úspěchu v roce 2014 s albem Bojuj Dál již druhou studiovku se jménem Balanc. Album pokřtil před dvěma týdny v pražském Futurum Music Baru po boku s reggae kapelou z Olomouce HomeBwoyRasta, kteří ho momentálně doprovázejí na turné k nové desce.

Album Balanc autor otevírá úvodní energickou peckou Zdravim, ke které vydal i videoklip. Je to pozitivní pecka jak má být. Všechny v ní MessenJah zdraví a snaží se poukázat na to, že je zase zpět, s novým albem. Pozitivita srší z každého slova a nejednomu člověku dodá sebevědomí.

Hned druhou písní s titulem Originální ale nejen MessenJah, ale i mladý talent Dorsey, který zde hostuje, zvážní. Hiphopově laděný beat, který produkoval Raazyph, dá všem najevo, že „všichni jsme originální”.Po písni Originální přichází ona titulní píseň alba - Balanc. Velmi tajemný hip hopový instrumentál z dílny 13 letého producenta jménem Marble o stavu společnosti a postojích. Text se dotýká stavu země s řádky „Držíme balanc, i když planeta je skoro na dranc". Nebylo by to snad ani reggae album, kdyby zde nebyla žádná píseň o marihuaně. Spíše vtipná a plná dvojsmyslů je čtvrtá pecka Weedkend. Pro někoho dětinská, pro někoho prostě zábavná. Zdá se mi, že působí na albu jako odlehčení ke spoustě angažovaných a hutných textů. Kdo by se nezasmál současné satiře se jmény „Andrej Bališ” či „Brkoslav Balousek”, kterým vévodí „Brkoš Zenman”.

Druhá kooperace, tentokrát s partičkou Urban Robot. Zpěváci posluchačům přibližují jejich hudební cestu ale také říkají, že rozhodně končit nebudou a jedou dál. V posledních řádcích se MessenJah také distancuje od různých ideologií, „Jedeme dál od rasismu, homofobie a sexismu, … “.

Následuje angažovaná Kde jsou?, ve které se autor snaží přijít na to, kde jsou všechny sliby politiků a jejich peníze. Působí veskrze negativně a militantně proti všem vládcům, kteří něco pořád slibují. Po militantní Kde Jsou? nastupuje možná až slunečná Bytosti. Jak sám autor zpívá, „pro všechny snílky, ať víte že v tom nejsme sami”. Pozitivní píseň s jedinou zprávou - „kéž všechny bytosti jsou šťastny”. Po slunci přichází Stop! na trap hopovém beatu od MadCatz production. Je to ve své podstatě další angažovaná píseň, která se snaží smazat nálepkování mezi lidmi a probudit jednotu. Devátý song Sdílej naráží na dnešní dobu sdílení a fanatismu okolu „vlastenců” a migrantů. „Sdílej to s ostatníma, plácejte se po rameni, bude príma”. Ragga-Grime boří bariéry mezi reggae a stylem grime. Energický rap o jednotě hudby a nerozdělování stylů.

Instrumentál s názvem Golden Beat z dílny Cocojammin otevírá pecku s názvem Příběh. Autor se postavil do role „staříka”, který s odstupem let popisuje dnešní společnost a vlastně promítá absurditu dnešního jednání politiků a lidí. Dvanáctá píseň s názvem V Zemi je ve své podstatě vlastenecká píseň, která opěvuje naši zemi. Pozitivita z ní jen srší: „Tolik je krásných míst v tý naší maličkatý zemi”. MessenJah ve vlastenectví ale nezapomíná ani na bratry slováky a proto předposledním songem je Československá, kde si přizval ke spolupráci slovenského zpěváka Jr. Smile. Spolu mažou hranice mezi státy a ukazují, že „stejná vibrace v srdcích se skrývá”. O vyvrcholení alba se postarala píseň Naděje Je. Po poslechu celého alba, různých problému v čechách či ve světě působí doslova jako oáza, protože „poslední co umírá je naděje”.

Celkový dojem

Líbí se mi, jak dokázal autor z alba udělat pěkně uzavřený celek. Písně na sebe tématicky navazují a nakonec v posluchači nezůstane špatný pocit, protože ho dokáže poslední písní smazat. Asi jediné, co bych vytknul je odklon od reggae, které zpěvák vždy dělal, ale nutno zmínit, že změna je život a koncept zůstává stále stejný. Album si zájemci mohou koupit na webových stránkách www.ganjajelek.cz za tři sta. K vydání desky vzniklo i pár triček a mikin Zdrav!m. Album bych doporučil všem, kteří se dokáží zamyslet a nebo se jen potřebují pozitivně odreagovat a nechat myšlenky plynout.

9/10

Zobrazeno 2474 krát
Naposledy upraveno: po., 13. květen 2019 09:56
Adam Kment

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste