Vytisknout tuto stránku
po., 3. červen 2019 14:40

Recenze: Smackův křest desky P´s a Love 2 byl jeden velký atak

Smack - The Big One Smack - The Big One Zdroj: informuji.cz
Basketbalová hala Folimanka se stala dějištěm dlouho avizovaného křtu dvou CD´s 160 EP, ale především P´s a Love 2, které má na svědomí strašnický rodák Smack One. Album svým názvem navazuje na CD P´s a Love, které spatřilo světlo světa před pěti lety. Mnozí příznivci považují toto album pro člena Iscream za průlomové. Datum koncertu určil třiatřicetiletý interpret na pátek 24. května.

Smack One už nějakou tu dobu brázdí rapové vody (nejen) v Česku a na Slovensku, a tak se mnoho příznivců nemohlo dlouho očekávaného koncertu dočkat. Návštěvník to poznal hned při vstupu, kde se tvořila dlouhá fronta. Respektive dvě fronty. V té první lidé čekali na to, aby dostali pásek na ruku. Ve druhé na samotný vstup do haly. Pro mě osobně se jednalo o návštěvu sedmého Smackova koncertu, ovšem s něčím takovým jsem se setkal poprvé. Chvilku panoval v organizaci zmatek. Díky tomu se někteří návštěvníci bez problému dostali do haly bez pásku. Pokud by tedy někdo neměl zaplacený lístek, vstup do haly zadarmo nebyl větší problém. Nad touto kuriozitou kroutil hlavou nejeden fanoušek. Tato patálie ale nikoho nevyvedla z dobré nálady. Po vstupu do haly mohla začít ta pravá show.

Zahájení v anglickém podání

Na rozjezd vystoupili Dvojlitrboyzz v čele s CA$HANOVOU BULHAREM. Spousta lidí v té době buďto okupovala areál, nebo ještě ani nedorazila. To ovšem neznamená, že by vystoupení nestálo za to. Dav to teprve pořádně rozjel při prvních vteřinách beatu skladby „Swag Martin Fenin“, která textem odkazuje na promarněný talent odchovance teplického fotbalu. Krom samotného Smacka na pódiu nesměli chybět ani další zástupci hudebního labelu A51.

Následovala pauza, po které se objevil na pódiu velmi zajímavý host – anglický zástupce UK grime music D Double E. Po P Moneym, Capo Leem nebo Perfect Hand Crew se tak český fanoušek dočkal opět dalšího vystoupení zvučného jména z mezinárodního světa grimu. Devětatřicetiletý rodák z Londýna se stal lákadlem i pro příznivce, kteří anglickému grimu jinak příliš neholdují. Důkazem se stal značně zaplněný prostor pod pódiem, kde se už pomalu ale jistě rozjížděly první pořadné moshpity.

Křest v doprovodu známých tváří

Kolem jedné hodiny v noci začalo to, na co drtivá většina fanoušků přišla. Samotný začátek asi nikoho nepřekvapil. Smack začal show trackem Intro, který zároveň logicky zahajuje celé album. Zajímavostí se stal fakt, že se koncertu zúčastnila i Smackova máma, pro kterou se jednalo o první synův koncert vůbec. Refrén „mami dívej, tam na tý stagi je tvý dítě“, který řvala celá hala, tak nenechal chladným ani toho nejskeptičnějšího škarohlída.

Následoval mix nových věcí, jako například „Atak“, společně s dobře známými skladbami. I když Smack už ve videopozvánce avizoval, že se show bude skládat z pěti alb, čtyř mixtapů a jednoho EP, nejeden příznivec jistě čekal rozmanitější zastoupení tracků z nově vyšlé desky na samotném křtu. Odpočinkem v návalu energické atmosféry se stal track „Nedělní odpoledne“, který průkopník grimu v Česku věnoval svým lidem ze Strašnic. Jednoho z těchto lidí měl Smack po svém boku při samotném křtu, kdy společně s ním pokřtil album i velký kamarád a člen Iscream Fuckstroy.

Škraloupem na celé akci se stal fakt, že hudba místy přehlušovala mikrofon. Tohle negativum se naplno projevilo při vystoupení Sergeie Barracudy, který na křtu CD´s vystoupil jako speciální host. Předního člena ostravské stáje Azurit Kingdom nebylo v zadních řadách skoro vůbec slyšet. Velká škoda, protože vidět tuhle dvojici společně na pódiu je vždy parádní zážitek. Především u tracku Motivační píseň. Refrén této skladby „přefetuj se, vem gun a zabij se“ už mezi fanoušky rapového žánru za necelé čtyři roky zlidověl. A nezáleží na tom, jestli posloucháte pouze Smacka nebo Sergeie. Mohu říci, že když se ti dva potkají na stagi, a že se to neděje každý víkend, stojí to za to.

Nedůstojné zakončení vydařeného večera

Sergei B. ale samozřejmě nebyl jediným hostem. Po boku dvojnásobného držitele ceny Anděl se ukázal také Igor, alias White Russian, který má na albu sloku v tracku 1234. Krom nové skladby zazněly i osvědčené nahrávky jako například „Ty nevíš, co jsem dělal dřív“.  Společně s D Double E dorazili i Tony Black nebo Discarda. Zvlášť druhý jmenovaný se mohl před lidmi vyřádit, protože se Smackem vytvořil dva tracky, které se na tyto akce hodí jako ulité. Na dobře známý track „Moshpit“ volně navázala na novém albu skladba „Wall of Death“. A opět se potvrdilo, že při spolupráci těchto dvou naživo létají boty vzduchem. Publiku bych vytkl nedočkavost při zmiňované skladbě „Wall of Death“, kdy se  všichni bezmyšlenkovitě hrnuli do moshpitu. Co mě naopak mile překvapilo, bylo početné zastoupení pohledných slečen v moshpitu. Je krásné vidět, že se toho zástupkyně něžného pohlaví nebojí.

Po pár vteřinách Smack zastavil beat, a rozpůlil dav na dvě půlky. Při dropu tedy bylo k vidění něco, co se na českých rapových koncertech obecně moc nevidí. Právě díky nespočtům moshpitům a wall of deaths, kdy energie z lidí přímo kape, jsou Smackova vystoupení v Česku tak unikátní. Mě osobně nikdy nebavilo na koncertu jen tak stát a kývat hlavou. A je jedno, o jakém hudebním žánru je řeč.

Na akci se krom hudebních hostů objevil i basketbalista NBA Tomáš Satoranský, který je Smackovým dlouholetým příznivcem.

Samotný závěr byl velice nedůstojným zakončením jinak povedeného večera. Začátkem třetí hodiny ranní Smack fanouškům oznámil, že vzhledem k již sedmé (!) „návštěvě“ policie na akci bude muset přestat rapovat kvůli nadměrnému hluku. To se samozřejmě nikomu z přítomných nelíbilo, a tak místo aplausu a gratulací k novému CD patřil závěr hromadnému pokřiku A.C.A.B. DJ set ale poté jel i nadále.

Z celkového hlediska se jednalo o vydařenou akci, která si zaslouží hodnocení 7,5/10.

Zobrazeno 1503 krát
Naposledy upraveno: ne., 9. červen 2019 00:26
Petr Luzar

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste