Vytisknout tuto stránku
út., 15. říjen 2019 01:04

Událostmi roku 1989 právě provádí výstava snímků fotoreportéra Jana Šibíka

Na výstavu se chodí lidé jak poučit, tak zavzpomínat Na výstavu se chodí lidé jak poučit, tak zavzpomínat Zdroj: Dominika Kutheilová
Praha – Naděje, zoufalství, revoluce. To a mnoho dalšího je právě teď možné vidět na výstavě reportážního fotografa Jana Šibíka, která se koná od 4. září 2019 do 14. listopadu 2019 ve výstavních prostorách Staroměstské radnice v Praze.

Výstava s názvem 1989 obsahuje 81 velkoformátových fotografií. Jejich obsah ale také zasahuje do událostí, které tomuto osudovému roku předcházely. První snímky jsou již z 21. srpna 1988, kdy se v Československu konala první demonstrace po dvaceti letech na protest proti sovětské okupaci Československa v roce 1968.

Šibík však tento rok nestrávil pouze ve své rodné zemi. Podařilo se mu nafotit jak konec komunismu v Evropě, tak pád Berlínské zdi, Sametovou revoluci v Československu i krvavý zánik Ceaușescova režimu v Rumunsku. Sám Jan Šibík v té době fotil pouze jako amatér a přiznal, že spoustu snímků i ztratil. Fotit během protestů bylo také velice riskantní a hrozilo, že budou filmy policií zabaveny a zničeny.

Jan Šibík (*1963) je předním reportážním fotografem, který podnikl na 250 reportážních cest do všech koutů světa. Mimo události roku 1989 tak zmapoval například masakry v Sieře Leoně a Libérii, hladomor v Súdánu, odchod iráckých Kurdů do Íránu nebo válku v Afghánistánu. Dále během roku 2004 dokumentoval epidemii onemocnění AIDS na Ukrajině a roku 2007 přebýval s HIV pozitivními prostitutkami v nairobské Kibeře. Dvacet let pracoval jako vedoucí fotooddělení a obrazový redaktor v časopise Reflex, uspořádal desítky workshopů reportážní fotografie jak s fotoaparátem, tak s mobilem, a získal nespočet fotografických ocenění. Vydal několik publikací, mezi které se řadí i kniha korespondující s výstavou 1989, obsahující více než 70 snímků.

Zobrazeno 1168 krát
Naposledy upraveno: st., 16. říjen 2019 12:58
Dominika Kutheilová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste