Vytisknout tuto stránku
út., 15. říjen 2019 08:21

Budoucí maturanti protestovali proti matematice

Protest proti maturitě z matematiky Protest proti maturitě z matematiky Zdroj: Martina Jónová
Praha - V pátek 4.10. odpoledne se na pražské Kampě shromáždily davy středoškolských studentů, které spojil jeden cíl – zamezit zavedení povinné maturity z matematiky plánované na jaro 2022. Studenti byli vybaveni transparenty s hesly jako „Maturovat z něčeho, co nás nikdo nenaučí? To by neklaplo.“ Na podiu na Malostranském náměstí představilo svůj pohled na tuto záležitot mnoho odborníků. V hojném zastoupení se protestující dostavili i před Ministerstvo školství za tajemníkem vlády.

Po úvodním slovu na Malostranském náměstí před budovou Poslanecké sněmovny se zástup demonstrantů přesunul před ministerstvo školství, kde došlo k předání petice. Z úst odhodlaných studentů cestou centrem Prahy zaznívala hesla jako „Nechte volbu na studentech“, „Svobodná maturita“, „Než povinná matika, kvalitnější výuka.“ Petici si převzal státní tajemník Jindřich Fryč a následně oznámil, že za pár týdnů bude o návrhu na zrušení povinné maturity z matematiky jednat vláda, ovšem ani to neznamená, že bude opravdu zrušena.

Ministr školství Robert Plaga protestujícím vzkázal: „Zavést v současné době povinnou maturitu z matematiky by bylo hazardování s budoucností mnoha středoškoláků. Mé rozhodnutí zanechat současný stav, tedy že si student může vybrat mezi cizím jazykem a matematikou, mi přijde rozumné a je navíc podloženo analýzou výsledků maturitních zkoušek z matematiky. Nejdřív se musíme naučit matematiku učit, až poté je možné ji testovat formou maturitní zkoušky. Mým cílem je zkvalitnit vyučování tohoto předmětu tak, aby si ho v budoucnu vybralo dobrovolně více studentů, než tomu bylo doposud.“ 2 copy copy copy

I přes to, že současný ministr školství je proti povinné maturitě z matematiky, o jejím zrušení musí ještě hlasovat vláda, poslanecká sněmovna, senát, a nakonec nesmí chybět podpis prezidenta.

Tento protest zastřešovala a pořádala Česká středoškolská unie, tedy organizace středoškoláků, kteří se šestým rokem snaží měnit školství k lepšímu. Právě tato organizace vytvořila petici, která má v současné době přes tři a půl tisíce podpisů, pozvala odborníky, kteří na protestu sdělili své názory na zavedení povinné maturity z matematiky a šířily povědomí o fungování a nedostatcích českého školského systému.

Hlavní argumentem proti povinné maturitě z matematiky, který při proslovech na Malostranském náměstí zazníval opakovaně, přicházel ze strany studentů humanitních a společenskovědních oborů. Ti by totiž látku potřebnou k maturitě po jejím složení již  nikdy více nevyužili. Další výtkou je, že pokud by se matematika stala povinností pro každého, okruh učiva by se zúžil pouze na přípravu k testům, která nemá s rozvojem logického myšlení nic společného. Další stížnosti a prosby o změnu byly směřovány přímo na kvalitu a způsob výuky, která by měl být podle řečníků radikálně změněna k lepšímu.

Další krok České středoškolské unie bude požadovat schůzku s premiérem. Jeho podporu si žádají zejména v oblasti zkvalitnění výuky. Kromě toho si v závěru protestu vytyčili další cíl, zrušení státních maturit kvůli stejně vysokým požadavkům na studenty napříč všemi středními školami. Různé střední školy mají jinak koncipovanou a uzpůsobenou výukou, a proto, podle slov zástupců  České středoškolské unie, není možné podrobovat studenty stejné zkoušce.

 

 

Zobrazeno 1213 krát
Naposledy upraveno: čt., 17. říjen 2019 16:44
Martina Jónová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste