Vytisknout tuto stránku
st., 23. říjen 2019 12:27

Ostrava postaví moderní parkovací dům, zaplatí za něj přes 350 miliónů korun

Vizualizace vítězného návrhu parkovacího domu. Vizualizace vítězného návrhu parkovacího domu. Zdroj: ostrava.cz
Ostrava - Vítězem architektonické soutěže o parkovací dům, který má stát poblíž nově budované koncertní síně, se stala ostravská architektonická kancelář Projektstudio EUCZ. Celý projekt, který bude město stát přibližně 350 miliónů korun, ale sklízí na sociálních sítích od části Ostravanů kritiku.

„Lokalitu, kde plánujeme výstavbu parkovacího domu, budou již brzy lemovat významné stavby, které zásadním způsobem ovlivní tuto část města, ať už to bude nová koncertní hala nebo Černá kostka vědecké knihovny,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová. I proto se město rozhodlo investovat do nejmodernějšího parkovacího domu v Moravskoslezském kraji rekordní obnos peněz.

„Nový parkovací dům bude vypadat jako socha a je zajímavou reakcí na návrh koncertní haly. Do struktury města přinese nový prvek, kterým ho obohatí. Pomůže vyřešit potřebu parkování v této atraktivní lokalitě, přičemž nabídne až desetkrát více parkovacích míst, než současné parkoviště, na kterém se bude stavět. Poslouží nejen návštěvníkům institucí v okolí, ale také rezidentům,“ uvedl primátor Tomáš Macura, který byl také členem poroty.

Od části místních obyvatel ale sklízí na sociálních sítích kritiku. Trnem v oku je jim jezírko s kachnami, které má být vybudováno uprostřed parkovacího domu, ale i případná cena parkování pro místní rezidenty. „Nechápu, k čemu bude někomu sloužit k zaparkování náročná a drahá údržba jezírka? A všechny ty kraviny okolo, které akorát žerou prachy a místo pro další vozy,“ napsala pod tiskovou zprávu rozhořčená občanka Ela Mui. „Barák bude prázdný až na pár poršáků a meďourů a zbytek nás plebsu bude hledat zase místo jinde protože nedá půl denního výdělku za parkování,“ kritizuje zase projekt Petr Pančuk.

Zda parkovací dům, který bude mít k dispozici až 679 parkovacích míst, skutečně vyřeší složitou situaci s parkováním poblíž lokality bude zřejmé po roce 2021, kdy se podle plánů magistrátu má začít stavět.

Zobrazeno 1211 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. listopad 2019 21:52
Tobiáš Czekaj

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste