Vytisknout tuto stránku
st., 23. říjen 2019 20:40

Celostátní divadelní dílna Nahlížení. Mladí divadelníci už potřicáté rozehráli Bechyni

soubor Čistírna soubor Čistírna Zdroj: Facebook - autor: Klára Litterová
Bechyně - Kulturní dům ve městě z táborského okresu ovládlo na čtyři dny mladé divadlo. Studentské divadelní soubory tam na divadelní dílně Nahlížení představily svoji tvorbu. Třicátý ročník dílny začal ve čtvrtek 17.10. 2019 a v neděli účastníci zhlédli poslední představení.

Celostátní dílny středoškolské dramatiky a mladého divadla se pravidelně účastní především studentské soubory většinou ze základních uměleckých škol, ale také pedagogové, studenti nebo i nadšenci divadla. Nehrající ovšem platí za účast poplatek 400 Kč, studenti 300 Kč.

Programem dílny je představení jak hotových, tak teprve rozpracovaných inscenací vybraných souborů. Cílem je pak možnost získat na svou práci konstruktivní kritiku a také naopak nahlédnout do tvůrčího procesu ostatních souborů. Tento rok jich přípravný tým vybral osm.

Účastníci během čtyř dnů viděli devět představení a o každém z nich vytvořili reportáž. Studenti hrající ten den zase vytvářeli dokument o zásadních momentech, které při jejich tvorbě nastaly. Pak následovala diskuze nad zhlédnutými inscenacemi, reportážemi a dokumenty se členy a vedoucími souborů a také samozřejmě s diváky, vedená pozvanými lektory. Letos to byli Tomáš Žižka, režisér, scénograf a vysokoškolský pedagog, který působí v ČR i v zahraničí a Ema Zámečníková, odbornice na přednes, vedoucí dětských, mladých a i dospělých divadelních souborů a dlouholetá učitelka literárně-dramatického oboru na ZUŠ Střezina v Hradci Králové.

Dílna byla zakončena poslední společnou diskuzí a ohlédnutím se za uplynulými dny a účastníci tak mohli dát organizátorům zpětnou vazbu .„Mně se třeba nejvíce líbilo představení Jělěňovití a jsem pro se jím inspirovat v naší další práci, líčila členka souboru z Pardubic Julie Sedláčková ostatním členům.

Zobrazeno 1067 krát
Naposledy upraveno: so., 2. listopad 2019 22:06
Kateřina Dojčánová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste