Vytisknout tuto stránku
čt., 24. říjen 2019 11:31

„Sametový“ geocaching láká na příběhy revoluce

Sametky ukrývají příběhy osob a míst spjatých se sametovou revolucí Sametky ukrývají příběhy osob a míst spjatých se sametovou revolucí Zdroj: Eliška Šťastná
Česká republika - V listopadu uplyne třicet let od pádu komunismu. Možností, jak si výročí připomenout, je několik. Ale jenom jedna spojuje výlet do historie s výpravou do přírody. Řeč je o soutěži Sametky organizované Českou radou dětí a mládeže.

Sametky jsou kešky, tedy schránky ukryté v přírodě, ve kterých jsou pro nálezce schované příběhy s osudy míst a osob zapojených do sametové revoluce. Jejich název vznikl ze slovního spojení Sametové vzpomínky nebo také Sametové kešky a po celé republice je jich ukryta necelá stovka.

Každý, kdo se zaregistruje na stránkách www.sametky.cz, získá přístup k souřadnicím a může začít pátrat. Kromě příběhu je ve schránce i seznam nálezců a soutěžní otázka. Její zodpovězení na internetových stránkách potvrzuje nalezení kešky a zapojení do soutěže.

Soutěží se v kategoriích jednotlivci a skupiny a zapojit se může každý bez ohledu na věk. V každé kategorii budou vybráni dva výherci, jeden bude vylosován a druhý bude odměněn za nejvyšší počet nalezených kešek. Pro vstup do hry je nutné najít a zaregistrovat alespoň jednu sametku.

Projekt Sametky vznikl už v roce 2014 a letos se koná jeho třetí ročník. Soutěž organizuje Česká rada dětí a mládeže za finanční podpory Ministerstva školství, mláděže a tělovýchovy.

Zobrazeno 1165 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. říjen 2019 16:38
Eliška Šťastná

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste