Vytisknout tuto stránku
čt., 24. říjen 2019 11:32

„Spiderwoman“ pokořila světový rekord v rychlostním lezení

„Pavoučí ženu" zařadil časopis Forbes na seznam 30 inspirativních Asiatů pod 30 let „Pavoučí ženu" zařadil časopis Forbes na seznam 30 inspirativních Asiatů pod 30 let Zdroj: theguardian.com
Olomouc – „Spiderwoman“, tak hromadně přezdívají zahraniční média Aries Susanti Rahayu, indonéskou reprezentantku ve sportovním lezení, která ovládla rychlostní lezení na mistrovství světa v Číně.

Lezkyně Aries Susanti Rahayu překonala světový rekord v rychlém lezení na víkendovém mistrovství světa IFSC v čínském Sia-menu. Rahayu za neuvěřitelných 6,995 vteřin pohřbila rekord 7,011 vteřin, kterého dosáhla v dubnu tohoto roku její soupeřka YiLing Song.

Číňanka YiLing Song hned na začátku závodu chybovala, a tak Rahayu, čtyřiadvacetiletá hvězda z Indonésie, která byla v roce 2018 po Asijských hrách označena jako „Spiderwoman“, letěla sama jako šíp na vrchol patnáctimetrové stěny rychlostí 7,71km/h.

„Jsem šťastná, je to pro mě úžasné. Ale nejsem v nejlepší kondici, podívejte se na moji ruku, na moje prsty,“ prohlásila po závodě Aries Susanti Rahayu.

Rychlé lezení je jednou ze tří disciplín sportovního lezení, které bude poprvé na letních olympijských hrách v Tokiu v roce 2020. Na jaře v roce 2017 rozhodla IFSC, že se budou výkony lezců hodnotit podle toho, jaké budou mít výsledky z tzv. trojkombinace. První disciplínou bude lezení v přírodě, tedy lezení na obtížnost, dále to bude právě „speed climbing“, tedy lezení na rychlost, a také „bouldering“, nejmladší, silově technická disciplína, kdy závodníci polezou na nízkých profilech nad žíněnkou bez jištění.

Zobrazeno 1317 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. říjen 2019 10:18
Zlata Mašindová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste