Vytisknout tuto stránku
po., 28. říjen 2019 15:01

OZNÁMENÍ: V OBCI KLADERUBY PROBĚHNE HROMADNÉ ČIPOVÁNÍ PSŮ

Pes Pes Zdroj: Aneta Bartošíková
Kladeruby – V rámci novely veterinárního zákona se uskuteční v obci Kladeruby hromadné čipování psů.

Od nového roku vstoupí v platnost novela veterinárního zákona, která určuje, že všichni psi na území České republiky se musí označit tzv. mikročipem, jinak lze jejich očkování proti vzteklině pokládat za neplatné.

Hlavním účelem této elektronické identifikace je nepochybně zvýšení naděje zatoulaných, řádně označených zvířat dohledat původního majitele, rovněž tak snazší prokazatelnost majitele zvířete v případě krádeže, nebo možnost identifikovat majitele, když zvíře způsobí určitou škodu.

Státní veterinární správa stanovuje pořizovací cenu čipu v rozmezí od 120 do 450 Kč. Jedná se o mikročip, jenž má své unikátní identifikační číslo a je možné jej snadno aplikovat pod kůži zvířete. Dané číslo je nutné následně zaznamenat v dokladu o očkování psa.

Při zjištění, že neočipovaný pes i přesto podstoupí očkování proti vzteklině, lze majiteli udělit pokutu ve správním řízení až 20 000 Kč.

Mikročipem se nemusí však značit ti psi, kteří mají čitelné tetování provedené před 3. červencem 2011. Štěňata bude nutné očipovat nejpozději před prvním očkováním vztekliny, obvykle do 6 měsíců věku.

V obci Kladeruby bude provádět čipování veterinář Miroslav Kalich.

 

Zobrazeno 943 krát
Naposledy upraveno: po., 11. listopad 2019 22:30
Aneta Bartošíková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste