Vytisknout tuto stránku
út., 29. říjen 2019 15:43

Benjamin Vejnar: Topolog nepozná rozdíl mezi donutem a hrnkem

Benjamin Vejnar při předávání Cen Neuron 2018 Benjamin Vejnar při předávání Cen Neuron 2018 Zdroj: Nadační fond Neuron
Benjamin Vejnar je úspěšný matematik působící zejména v oblasti topologie. V roce 2018 získal Cenu Neuron pro mladé špičkové vědce, kteří svými objevy rozšiřují vědecké poznání a posouvají ho dál. O tom, že ve své kategorii patří mezi nejlepší, vypovídá také zisk Bolzanovy ceny v roce 2012, kterou uděluje Univerzita Karlova jejím studentům za výjimečné práce. Svými poznatky obohacuje matematiky na konferencích nejen v České republice, ale i v USA a Číně.

Po absolvování gymnázia v Nymburce jste vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu v Praze, poté jste na této fakultě zůstal jako vyučující. Jaký byl váš prvotní impuls věnovat se matematice?
Jedno z mých prvních setkání s matematikou bylo, když jsem na základní škole dostal od prarodičů knihu Matematika do kapsy. Zásadní rozhodnutí se ale odehrálo na začátku studia na vyšším gymnáziu, kdy jsem se pro matematiku nadchnul a začal se věnovat jejímu studiu nad rámec povinné výuky. K tomu jsem ještě začal řešit korespondenční seminář určený středoškolákům a pořádaný studenty z Matematicko-fyzikální fakulty.

Vaší matematickou specializací je topologie. Co vás vedlo k tomu, zaměřit se na tuto oblast? 
O topologii jsem ještě na začátku studia na Matfyzu nic nevěděl. Začal jsem se o ni víc zajímat až po absolvování přednášky o topologii ve třetím ročníku. Taky mi hodně vyhovoval interaktivní způsob výuky, kdy jsme dostávali problémy na samostatné rozmýšlení doma.
Dokázal byste vysvětlit, čím se tento obor matematiky zabývá tak, aby tomu rozuměla i široká veřejnost?
Traduje se takový oblíbený popis topologa, že je to člověk, který nepozná rozdíl mezi americkou koblihou, donutem, a hrníčkem, protože obojí jsou třírozměrné objekty, které mají jednu díru, a tedy lze ten první spojitě přetransformovat v ten druhý. Jako serióznější popis topologie se dá uvést, že například umožňuje abstraktním způsobem zkoumat uzly.

Matematice se intenzivně věnujete více než 15 let. Jaký je váš nejdůležitější objev za tuto dobu?
V poslední době jsme se zabývali klasifikačními problémy v topologii. Podařilo se nám popsat, jak složité je poznat, že dva topologické prostory jsou stejné, pomocí jiných matematických struktur.

V čem vám znalost matematiky na odborné úrovni usnadňuje život?
Doma na matematiku zase tak moc nemyslím, ale je pravda, že občas se nějaký ten základní vzoreček hodí - třeba na objednání optimálního množství plechu na střechu zahradního domku.

Mezi velmi kontroverzní téma v současné době patří povinná státní maturitní zkouška z matematiky. Pro někoho je to zbytečný výmysl ministerstva školství, jiní si myslí, že je to součástí základních znalostí. Měli by touto povinnou zkouškou projít i humanitně orientovaní maturanti?
Nejsem příznivcem povinné maturity z matematiky. Humanitní obory mají můj respekt a k některým z nich určitě maturita z matematiky není nutná.

Může být v matematice úspěšný někdo, kdo na ni nemá talent?
Talent je jen jedna z dílčích věcí. Myslím, že mnohem větší šanci na úspěch má člověk, který je bez talentu, ale má odhodlání, než talentovaný člověk bez snahy.

Zobrazeno 1953 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. listopad 2019 22:03
Monika Kupková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste