Vytisknout tuto stránku
st., 30. říjen 2019 10:40

Sokolnické lovy na hradě Sovinec

Západ slunce na nádvoří Západ slunce na nádvoří Zdroj: Denisa Obrtelová
Bruntál - V období prodlouženého víkendu od 26. do 28. října se na hradě Sovinec konalo slavnostní ukončení sezóny, v rámci něhož byl pro návštěvníky přichystán pestrý program. Lidé si tak mohli v průběhu celé akce nejen samotný hrad prohlédnout, ale navíc zhlédnout představení kejklířů nebo divadelních herců a svolávání sokolů. Možné bylo zakoupit i drobné občerstvení či některý z upomínkových předmětů.

Nejrozsáhlejší moravský hradní komplex, ležící v krajině Nízkého Jeseníku, otevřel své brány veřejnosti již v sobotu ráno, a to komentovanými prohlídkami, které začaly v půl desáté a probíhaly v třicetiminutových intervalech až do půl páté odpoledne. Lidé si tak mohli prohlédnout nejen samotný interiér hradu, ale navíc se i dozvědět zajímavosti z jeho historie. Zpřístupněna byla i hradní věž, na jejímž vrcholu čekal na odvážlivce výhled na jednotlivé části panství a na barevnou podzimní krajinu sovineckého přírodního parku.

Pro nadšence rytířských klání bylo připraveno několik ukázek středověkého šermu doplněné vyprávěním o samotném vzniku rytířských příběhů. Nechyběla ani kejklířská show v dobových kostýmech nebo sokolnické ukázky příletové poslušnosti. Jednotlivé druhy dravců byly navíc k vidění i mimo představení v průčelí nádvoří hradu. Pořadatelé mysleli i na nejmenší účastníky akce, pro které si připravili hned několik hraných představení a loutkové pohádky. 

Po celý den byly v areále hradu rozmístěny stánky s občerstvením, které lákaly na ochutnávku pečených uzenin či sladkých specialit. Jako vzpomínku si mohli lidé zakoupit některý ze suvenýrů v podobě turistických známek nebo drobných předmětů s názvem hradu. Mimo to zde prodejci nabízeli i různé drobné ručně vyráběné šperky a zdobené hliněné nádobí s nevšedními motivy. Celý program ukončili pořadatelé v pondělí o půl páté odpoledne. Návštěvníci však mohli ještě chvíli setrvat a vychutnat si západ slunce z ochozu či vyhlídkové věže hradu. Dle slov a spokojených výrazů ze stran pořadatelů i návštěvníků měla tato akce velký úspěch, a proto kdo nestihl letošní ročník, může už teď vyčkávat na podobnou událost, která se uskuteční opět v příštím roce.

Zobrazeno 919 krát
Naposledy upraveno: pá., 1. listopad 2019 21:30
Denisa Obrtelová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste