Vytisknout tuto stránku
st., 30. říjen 2019 20:55

Praha chce mírnit škody po sprejerech. Nabídne jim nové legální plochy

Plocha pro legální graffiti v pražských Řeporyjích Plocha pro legální graffiti v pražských Řeporyjích Zdroj: FB Řeporyje oficiální
Praha - Magistrát hlavního města hledá způsoby, jak se vypořádat s graffiti. Jako jednu z možností vidí rozšíření ploch, jež by mohli příznivci streetartu legálně využívat. Zatím uvažuje o dvou zdech a hledá další.

Jako plocha vhodná pro legální graffiti se magistrátu zdá zeď Pražské tržnice a stěna v nedaleké ulici Komunardů. Najít vyhovující plochy ale není snadné, mnohé jsou totiž podle radního pro oblast majetku Jana Chabra (TOP 09) pod památkovou ochranou. „Budeme hledat dál. Třeba Technická správa komunikací by mohla nabídnout technické stavby typu mostních konstrukcí, protihlukových zdí a podobně,“ říká.

V úvahu připadají i sloupy na Strahovském stadionu, teplárenské stavby, výdechy tunelů nebo kolektory. „Chceme vybrat taková místa, kde si budeme jistí, že se tento druh umění bude hodit a zároveň osloví i samotné tvůrce,“ tvrdí Chabr. Seznam vytipovaných míst chtěl mít do konce roku. K nim se pak mají vyjádřit urbanisté z pražského Institutu rozvoje a plánování. Ta nejvhodnější místa vybere odborná skupina.

Podobným směrem se vydaly i některé městské části. V Řeporyjích mají sprejeři od července k dispozici přes 200 metrů dlouho zeď, legální plochy naleznou například i na Praze 4. Novou plochu umělcům poskytne i Pražská správa nemovitostí (PSN). „Naše společnost se rozhodla dedikovat ze soukromého majetku novou plochu zděné zídky areálu Koh-i-noor v Kavkazské ulici,“ uvádí marketingová ředitelka PSN Kateřina Jukl. „V současné době ji upravujeme tak, aby byl povrch vhodný ke kresbě a omítka nepadala,“ dodává s tím, že slavnostní otevření proběhne ve druhé polovině listopadu.

Zobrazeno 1208 krát
Naposledy upraveno: pá., 1. listopad 2019 22:14
Jan Kazda

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste