Vytisknout tuto stránku
so., 2. listopad 2019 18:11

Adršpach? Kdy jindy než teď!

Výhled na podzimní Adršpach z věže Tří obrů Výhled na podzimní Adršpach z věže Tří obrů Zdroj: Vojtěch Joska
Adršpašsko-teplické skály jsou turistický ráj. Tato přírodní památka uspokojí potřeby všech milovníků přírody od rodin s dětmi až po nadšené horolezce.

Málo kdo dnes už nezaslech ani zmínku o skalním městě, které se nachází v Broumovském výběžku na východě Čech. Malebná krajina, dechberoucí pískovcové věže a výhledy, pro které si jezdí návštěvníci z celého světa. 

Teplické skály spolu Adršpašskými vytváří souvislou plošinu pískovcového pohoří. Tato dvě přírodní rezervace spojuje sedm kilometrů dlouhý kaňon nazývaný Vlčí rokle. Cestou můžete narazit až na devadesát metrů vysoké skalní věže, hluboké soutěsky, vodopád nebo dvě jezírka.

Co nás čeká?

Z Adršpachu se stala známá turistická destinace, která rozhodně stojí za navštívení. Svou rozmanitostí nabízí návštěvníkům celé spektrum aktivit. Hlavním lákadlem je udržovaný zpoplatněný okruh, který vede centrální částí Adršpašských skal. Cestou návštěvníci narazí na monumentální věže, které se staly terčem pokusů prvních horolezců už počátkem 20. století. Úzké chodníky vedou na první pohled jen těžko průstupnými chodbami, přes množství schodišť skrze samotné srdce skalního města.

Co když nejsem zrovna turista?

Hned na druhé straně údolí se tyčí Křížový vrch s naučnou stezkou. Blízké okolí je protkáno cyklostezkami, takže se ani bajkoví nadšenci nebudou nudit. Celá oblast Broumovského výběžku je vyhlášeným lezeckým rájem v tradičním duchu. Jedná se o oblast s velkou historií, která má i pro lezce na světové úrovni stále co nabídnout.

Kam za odměnou?

Po náročném dní je potřeba kvalitní regenerace a ani za tou nemusíte jezdit daleko. Přímo v Adršpachu můžete navštívit jednu z vyhlášených restaurací a příjemně tak zakončit aktivně strávený den kulinářským zážitkem. Café bar Kalírna uvítá hosty příjemným prostředím a potěší nabídkou od pizzy až po kvalitní kávu. Další z mnoha možností je hostinec U Tošováka, který se může pochlubit tradiční českou kuchyní a tématickou horolezeckou výzdobou.

V Adršpachu jsou ale pořád davy...

V hlavní sezóně návštěvu může snadno pokazit nával zájezdů či fronty už u pokladny. Těchto pár tipů může pomoci k vyhnutí se většině zbytečných komplikací. Při využití vlakové dopravy se návštěvníci vyhnou častým kolonám a problémům s kapacitou parkovišť. Mimo hlavního vchodu U Pískovny je zde několik dalších alternativ, jak se na okruh dostat. V případě volby jiného oficiálního vchodu se s největší pravděpodobností s frontou vůbec nesetkáte. K návštěvě určitě není k zahození vybrat jeden ze dnů, který nepřipadá na žádný svátek, a to jak u nás, tak hlavně v blízkém Polsku. Polští turisté totiž tvoří nemalou část návštěvníků a o svátcích se tak často stává z klidné krajiny městská divočina.

Všechny tyto strasti a nepříjemnosti se týkají především hlavní sezóny, skalní město má bez lidí jedinečnou atmosféru. Babí léto je v těchto dnech v plném proudu a skály tak ještě dokreslují barvící se stromy. Jestli je někdy správná doba na návštěvu Adršpachu, je to právě teď!   

Zobrazeno 1693 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. listopad 2019 22:34
Vojtěch Joska

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste