Vytisknout tuto stránku
po., 4. listopad 2019 19:55

V Olomouci proběhla pátá mezinárodní výstava Lego

Lego pro nejmenší - Duplo Lego pro nejmenší - Duplo Zdroj: hrabarnalega.cz
Střední škola polytechnická na Nových Sadech se letos ve dnech druhého a třetího listopadu stala místem konání již páté mezinárodní výstavy Lego modelů. Akci, která nesla název Svět kostek, uspořádala československá komunita Kostky.org., jež se tímto nápadem inspirovala ze zahraničí. Do Olomouce na letošní ročník výstavy dorazilo předvést své modely více než padesát českých a téměř dvacet zahraničních tvůrců z Maďarska, Francie, Rakouska a Polska. S sebou přivezli několik stovek modelů vyrobených z milionů kostek.

Na návštěvníky čekaly dva přízemní sály o velikosti více než tisíc metrů čtverečních plné nejrůznějších Lego staveb. Největší a nejsložitější z nich bylo například kolejiště s letištěm o třiceti šesti metrech čtverečních, jež se skládalo z sto dvaceti dvou tisíců dílků. Jedná se tak o největší kolejiště v České republice a sestavit ho zabralo jeho autorovi Milanu Horovi celé čtyři roky. Díky čidlům reagujícím na pohyb potom mohli účastníci některé vystavené funkční Lego vlaky a auta dokonce sami ovládat. Přestože se jednalo o výstavu, nechyběly ani připravené herní koutky pro děti, které si tak mohly libovolně stavět s více jak 100 tisíci volnými kostkami ze sady Lego Duplo či Lego Minecraft a mnoha dalších.

Návštěvníci měli také možnost zapojit se do soutěže o stavebnice tak, že hlasovali o nejlepší model celé výstavy. Na místě probíhal i prodej bižuterie vyrobené z Lego kostek, o kterou už byl v minulých letech velký zájem, proto letos pořadatelé výrazně navýšili její množství. Nechyběl ani obchod s malými Lego doplňky a výběr stavebnic. Výstavy Svět kostek se zúčastnili i samotní tvůrci modelů, se kterými bylo možné během akce diskutovat, pozorovat je při tvorbě či s nimi přímo stavět. Minulý rok si výstavu nenechalo ujít více než sedm tisíc lidí, letos jich podle pořadatelů dorazilo ještě více. S narůstající účastí roste ale také potřeba větších prostor, organizátoři výstavy proto uvažují o tom, že by akci v dalších letech přemístili jinam. „Už je to potřeba. Představovali bychom si ideálně třeba sportovní halu Univerzity Palackého, kde by bylo dvakrát tolik místa,” sdělil Tomáš Kašpařík, jeden z pořadatelů Světa kostek.

Zobrazeno 1156 krát
Naposledy upraveno: st., 6. listopad 2019 13:41
Nikol Látalová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste