Vytisknout tuto stránku
út., 5. listopad 2019 16:22

Zaměstnanci Google požadují přijetí agresivního klimatického plánu

Aktivisté protestující před společností Google v Londýně Aktivisté protestující před společností Google v Londýně Zdroj: Ollie Millington/Getty Images
USA - Více než tisíc pracovníků společnosti Google podepsalo dopis zveřejněný v pondělí, v němž vyzývají jejich zaměstnavatele k závazku agresivního celofiremního klimatického plánu zahrnujícího odstoupení od smluv s průmyslem fosilních paliv.

V dopise adresovaném Ruth Poratové, hlavní finanční ředitelce společnosti Google, je rovněž zahrnut striktní požadavek pro dodržení nulových emisí do roku 2030 a vyhýbání se spolupráce s organizacemi, které se podílejí na útlaku uprchlíků. K podobným výzvám směřujícím ke svému zaměstnavateli se uchýlili i pracovníci firem Amazon a Microsoft. Zaměstnanci obou společností vstoupili do klimatických pochodů už 20. září tohoto roku.

Stejně jako mnoho společností se Google pyšní svou udržitelností a prohlašuje, že podporuje globální akce v oblasti změn klimatu. Podle výroční zprávy o životním prostředí je společnost Google od roku 2007 takzvaně uhlíkově neutrální a ke své činnosti využívá 100% obnovitelné energie. Na druhou stranu však Google poskytl dary více než desítkám organizacím usilujícím o zrušení ochrany životního prostředí. „V roce 2018 společnost financovala 111 členů kongresu hlasujících proti zákonům o klimatu nejméně 90 % času,‘‘ napsala skupina s názvem Google Workers for Action on Climate.

Dopis se také zaměřuje na smlouvy se společnostmi s fosilními palivy. Google poskytuje služby pro ropný a plynárenský průmysl, včetně využití technologie umělé inteligence za účelem pomoci provedení analýzy dat.

Zaměstnanci nemohou mít dobrý pocit z práce, díky které dochází k urychlení těžby fosilních paliv a podpoře skupin, které popírají naléhavé opatření v oblasti klimatu. Podle jejich slov je nepřijatelné, aby Google vyvíjel technologie pomáhající ropným a plynárenským společnostem identifikovat nové rezervy, urychlit těžbu a prodloužit závislost na fosilních palivech. Google zatím odmítl celou záležitost komentovat.

Zobrazeno 945 krát
Naposledy upraveno: so., 9. listopad 2019 11:35
Patricie Macelová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste