Vytisknout tuto stránku
st., 6. listopad 2019 23:43

Vernisáž výstavy Jindřicha Buxbauma: Zbožní Židé v Evropě

Vernisáž výstavy Jindřicha Buxbauma: Zbožní Židé v Evropě Vernisáž výstavy Jindřicha Buxbauma: Zbožní Židé v Evropě Zdroj: Kamila Fomina
Olomouc – V úterý se ve Vlastivědném muzeu konala vernisáž výstavy olomouckého fotografa Jindřicha Buxbauma Zbožní Židé v Evropě. Expozice potrvá do 1. 12. 2019. 

Vernisáž Jindřicha Buxbauma zahájil fotograf Jindřich Štreit, který pronesl obsáhlý proslov o židovské kultuře. Dále řekl pár slov i judaista a bohemista Daniel Soukup. S hudebním programem vystoupila vietnamská umělkyně, která publiku zazpívala tři krátké písně. Jedna z nich dokonce zazněla v západogermánském jazyce jidiš. Pořadatelé připravili i menší občerstvení pro návštěvníky.
Výstava přináší výběr ze tří fotografických cyklů Jindřicha Buxbauma – Chasidé v Mikulově, Židé v Londýně a Chasidé v Antverpách. Vznikaly mezi lety 2014 až 2018 a autor se v nich věnuje životu Chasidů a světu tradičního ultra-ortodoxního judaismu.
Celá událost se koná v rámci Dnů židovské kultury Olomouc, které trvají od 23. 10. 2019 do 10. 11. 2019. Záštitu nad festivalem a výstavou převzal Daniel Meron, velvyslanec Izraele v České republice. Mezi pořadatele patři Muzeum umění Olomouc, Židovská obec Olomouc a Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových FF UP v Olomouci.
Fotograf Jindřich Buxbaum se narodil ve Šternberku a velkým vzorem mu byl otec, který zažil léta genocidy v terezínském ghettu a v Osvětimi. Židovství je pro něj dominantním motivem a plně se k němu hlásí. Rád se aktivně účastní všedních i svátečních chvil své komunity jak u nás, tak v zahraničí a je jejich přirozenou součástí. Proto smí fotografovat na místech, kam se běžní lidé často nedostanou. Jako uznávaný dokumentarista židovské komunity mapuje její současný život nejen u nás, ale i v rámci Evropy.

Zobrazeno 1198 krát
Naposledy upraveno: po., 11. listopad 2019 12:30
Kamila Fomina

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste