Vytisknout tuto stránku
čt., 7. listopad 2019 12:17

Cirk La Putyka slaví deset let na scéně

Cirk La Putyka - představení Slapstick Sonata Cirk La Putyka - představení Slapstick Sonata Zdroj: laputyka.cz
Praha – Cirk La Putyka je neotřelý a profesionální soubor, který se věnuje tzv. novému cirkusu. Nyní přichází s velkolepými oslavami, novými představeními a více než čtyřiceti umělci z celého světa všech generací.

Letos na podzim mají diváci poslední možnost navštívit Black Black Woods a Slapstick Sonatu. Obě derniéry proběhnou v listopadu a obě na jiných podiích. Black Black Woods bude zakončeno v prostorách Jatek 78, v Praze Holešovicích, která je jejich domácí scénou od roku 2014. Na straně druhé Slapstick Sonata naplní divadelní prostor Nové scény Národního divadla, čímž také odstartují oslavy prvního kulatého výročí.

Právě na příští rok tak připadá premiéra představení s názvem Cesty, na kterém se podílel nejen Rostislav Novák, umělecký ředitel Cirku La Putyka, ale i umělečtí režiséři ze zahraničí Maksim Komaro, Daniel Gulko, Tilde Björfors a Ethan Law. Cesty budou mít svou premiéru 25. dubna 2020, v prostorách O2 Universa v Praze, kde se odehrají i další tři představení. Neobyčejný zážitek zaručuje jeviště dlouhé osmatřicet metrů a sedm metrů široké, díky němuž se divák vtáhne do děje ještě snadněji. Půjde samozřejmě také o téma. Cesty mají ukázat vývoj cirkusu u nás počínaje loutkaři, přes Osvobozené divadlo a další milníky cirkusu, až po vznik samotné La Putyky a její budoucnost. „Cirkusáci jsou vždy na cestách, ať už hrají na ulici, v šapitó nebo v kamenných divadlech. Na cestách tvoří, setkávají se a rozcházejí. Rozrůstají se o nové generace, kterým ty starší přenechávají místo. Jednou jde o cirkus se zvířaty, jindy bez nich. Stále je to ale cirkus. Cirkus života,“ okomentoval Novák Cesty na webu souboru.

Cirk La Putyka působí na české scéně od roku 2009. Za tu dobu se proslavili nejen u nás, ale i ve světě. Přispěly k tomu nejen jejich nápady, jak pracovat se samotným žánrem nového cirkusu, ale i aktualizace programu ve formě alespoň jedné premiéry za rok. Překračují hranice mezi tancem, divadlem, koncertem, sportem, akrobacií a předávají svůj finální produkt ve formě neobvyklých představení. I přes všechen úspěch stál Rostislav Novák na jaře toho roku před rozhodnutím, zda v tvorbě pokračovat, či nikoliv. „Dával jsem La Putyce směr. Deset let jsem sebe, herce i produkční tlačil často do nekomfortní zóny. Já totiž hrozně nemám rád očekávání. Lidé od nás očekávali další a další komediální představení a my přitom tvořili absolutně svobodně, každý projekt zasahoval jiné spektrum diváků, což bylo samozřejmě náročné,“ uvedl Rostislav Novák pro server iDNES.cz. Nakonec sestavil plán do roku 2024 a hledá nové členy do souboru.

Zobrazeno 997 krát
Naposledy upraveno: po., 11. listopad 2019 18:26
Kateřina Thomke

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste