Vytisknout tuto stránku
čt., 13. květen 2010 00:27

Filozofie Indie v Nové Akropoli

Přednáška s názvem Poznej sám sebe dle filozofie Indie se konala ve středu od 18 hodin v Nové Akropoli na Laffayetově ulici.

Jde o první část přednáškového cyklu Žít bez ohraničení a toto heslo přednášejícímu posloužilo i jako odrazový můstek výkladu. Začal popisovat limity, které před člověka staví okolí, a především ty, které vychází z nitra lidské duše. Ještě předtím udělal Nové Akropoli náležitou reklamu v podobě hlavních cílů organizace, její historie a zásluh.

Přednáška se dál ubírala vysvětlením pojmů Dharma a Karma a drobným přehledem o původu indické kultury a filozofie. Poté došlo na popis véd, indických náboženských textů, a Budhova textu Dhammapadam. Probrány byly i další teoretické koncepty, jako reinkarnace nebo indický pohled na lidskou bytost.

Po patnáctiminutové přestávce přednáška pokračovala podnětnými nápady, jak zařadit indické myšlení do běžného života, a vyvrácením mylného chápání termínu Karma západní kulturou. Přednášející se následně zamyslel, jak pomocí ní tvořit z běžných životních zážitků užitečné zkušenosti. Výklad byl zakončen několika citáty z Dhammapadamu.

Navzdory poměrně problematické pověsti Nové Akropole měla přednáška slušnou úroveň – nedošlo k žádné nehoráznosti ani po formální, ani po obsahové stránce. Zarážející byl snad jen fakt, že se přednášející nepředstavil, a jeho jméno nebylo k nalezení ani na propagačních materiálech. Další část cyklu s názvem Ovládání emocí dle filozofie stoiků se koná příští středu, opět od 18 hodin. Vstupné: 60 Kč (studenti a důchodci 40 Kč).

 

Zobrazeno 2180 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Jan Lejsek
Pro psaní komentářů se přihlaste